Аятолах Систани ще посрещне папа Франциск в Ирак

По време на посещението си папата трябва да отслужи меса в катедрала в Багдад

Свят
11:20 - 09 Февруари 2021
1875
Аятолах Систани ще посрещне папа Франциск в Ирак

Великият аятолах Али Систани, най-висшият мюсюлмански шиитски лидер в Ирак, ще посрещне папа Франциск по време на историческото пътуване на Светия отец в арабската държава, планирано от 5 до 8 март. Новината беше потвърдена вчера от Ватикана и разпространена от световните агенции.

Според официалната програма на пътуването, публикувана вчера от Светия престол, на 6 март сутринта папата ще пристигне със самолет в свещения град Наджаф, южно от Багдад, за "учтива визита" при великия аятолах. 90-годишният Али Систани не се появява публично, много рядко приема гости и отслужва седмичните си петъчни молитви чрез свой представител, отбелязва АФП.

Неотдавна в в дълга реч пред посланиците, акредитираните при Светия престол, папа Франциск изрази желанието си да посети Ирак. „Желанието ми е в скоро време да възобновя апостолическите си пътувания, като започна с това в Ирак, планирано за месец март“, заяви Светият отец.

Той посочи, че тези пътувания често са благоприятен повод за задълбочаване, в дух на споделяне и диалог, на отношенията между различните религии. В наше време междурелигиозният диалог е важна част от срещата между народи и култури, каза папа Франциск.

Пътуването на папата в Ирак ще е първо за него. По време на посещението си Франциск трябва да отслужи меса в катедрала в Багдад, пострадала от кървав атентат през 2010 г., и на стадион в Ербил - столицата на иракски Кюрдистан.Там има много християнски бежанци, спасили се от издевателствата на джихадистката групировка "Ислямска държава".