Азербайджан предотврати заговор за преврат

Баку твърди, че зад атаката стоят тайните служби на Техеран

Свят
14:21 - 06 Април 2023
1959
Азербайджан предотврати заговор за преврат

Азербайджан задържа шестима мъже по подозрение, че са свързани с иранските тайни служби и са планирали извършването на преврат в страната, съобщава "Франс прес".

Отношенията между Баку и Техеран отдавна са обтегнати, тъй като Азербайджан е близък съюзник на историческия съперник на Иран - Турция.

Арестите са извършени след месеци на дипломатическо напрежение.

Баку заяви, че шестимата азербайджанци са били "вербувани от иранските тайни служби за дестабилизиране на ситуацията в страната".

В съвместно изявление на вътрешното министерство, държавната сигурност и Главната прокуратура на страната се посочва, че групировката е планирала да "създаде "съпротивителен отряд", целящ установяването на шериатска държава в Азербайджан чрез въоръжени бунтове и насилствено сваляне на конституционния ред на Азербайджан".

Те са обвинени, че са "ангажирани в проиранска пропаганда на религиозен радикализъм и изпълняват заповеди от чужбина за подкопаване на традицията на толерантност на Азербайджан".

Според Азербайджан задържаните насърчават "радикален ислям", използвайки пари от печалби от наркотици.

През януари Азербайджан спря работата на посолството си в Иран, след като въоръжен мъж нахлу в сградата, убивайки охранител и ранявайки други двама души.

Баку твърди, че зад атаката стоят тайните служби на Техеран.

Миналата година богатата на петрол страна арестува петима свои граждани за шпионаж в полза на Иран, както и още 17 мъже, за които Баку твърди, че принадлежат към "незаконна въоръжена групировка, създадена от Иран".

Азербайджан разкритикува Иран за предполагаемата му подкрепа за Армения в продължаващия от десетилетия конфликт на Баку с Ереван за отцепилия се регион Нагорни Карабах.

Иран, в който живеят милиони тюркоезични етнически азербайджанци, отдавна обвинява Баку, че подклажда сепаратистки настроения на територията си.

Техеран се опасява и че територията на Азербайджан може да бъде използвана за евентуална офанзива срещу Иран от Израел - основен доставчик на оръжие за Баку.