Азербайджан разкритикува мисията на ЕС в Армения

Боевете между Ереван и Баку избухнаха през септември

ЕС
12:56 - 17 Февруари 2023
1230
Азербайджан разкритикува мисията на ЕС в Армения

Азербайджан предупреди, че мисията на Европейския съюз в Армения може да попречи на преговорите между двете кавказки страни.

"Изпращането на мисия от наблюдатели от Европа на арменско-азербайджанската граница може да попречи на процеса на нормализиране на отношенията. Изразих позицията си относно разполагането на мисията за наблюдение на ЕС в Армения на границата с Азербайджан на срещи в Русия", заяви председателят на Народното събрание на Азербайджан Сахиба Гафарова.

Преди това Русия също предупреди, че мисията на ЕС в Армения ще доведе до ново напрежение, а не до разрешаване на конфликта за Нагорни Карабах. Междувременно Ереван съобщи, че е изпратил своите предложения за мирен договор до Баку.

Гражданската мисия на ЕС беше създадена в отговор на искането на Армения и ще извършва рутинно патрулиране и ще докладва за ситуацията.

Боевете между Ереван и Баку избухнаха през септември, като в сблъсъците загинаха почти 200 войници - най-кървавата конфронтация след шестседмична война между двете бивши съветски страни през 2020 г.

Боевете са свързани с десетилетия военни действия за контрола над региона Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но до 2020 г. до голяма степен контролиран от мнозинството етническо арменско население.

Армения твърди, че Азербайджан е нападнал нейна територия и е завзел селища в нейните граници, извън спорния регион Нагорни Карабах. Азербайджан каза това като отговор на "провокации" от арменската страна.