БАБХ следи да не се изплащат субсидии за "виртуални животни"

Средствата да се разпределят ефективно, призова зам.-министърът на земеделието Янко Иванов

Актуални новини
14:04 - 16 Април 2019
1484
БАБХ следи да не се изплащат субсидии за "виртуални животни"

Българската агенция по безопасност на храните заедно с практикуващите ветеринарни лекари започна инвентаризация на животните в стопанствата в цялата страна. Това стана ясно на среща на заместник-министъра на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов със земеделски производители в Благоевград.

Целта на проверките е да се установи дали има и колко са виртуалните животни във връзка с приема по директните плащания за Кампания 2019 г.

Иванов бе категоричен, че системата трябва да се изчисти от подобни практики.

Той увери, че проверките ще продължат, защото трябва да има яснота и по-добър контрол. Във фермите ще се гледат и паспортите, ветеринарномедицинските свидетелства на животни, както и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ - ВетИС.

Трябва да има справедливо и ефективно разпределение на средствата, които се дават на животновъдите, заяви зам.-министърът.

По негови думи една от основните цели на Министерството на земеделието, храните и горите е Общата селскостопанска политика след 2020 г. по отношение на директните плащания да не претърпи съществени промени. Той посочи, че основният фокус ще бъде върху малките и средни земеделски стопанства.