Бъдни вечер с Lupa.bg: Бобено брауни с фурми, бадеми, орехи, овесени ядки
за 16 броя, 80 мин
Продукти
20 сушени фурми
180 г сварен и отцеден червен или черен боб (може от консерва)
120 мл олио
130 мл бадемово мляко (може да се направи с пасирани с вода бадеми)
3 яйца
50 г овесени ядки
50 г смлени бадеми
50 г какао на прах
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
5 с.л.нарязани орехови ядки
За глазура: 1 авокадо, 3 с.л. кокосово масло, 3 с.л. сварено кафе, 3 с.л. какао на прах, 5 с.л. кленов сироп или мед.
Приготвяне
Фурмите се накисват в гореща вода за 10 мин., отцеждат се и се нарязват. Пасират се с боба.
Прибавят се бадемовото мляко, яйцата, овесените ядки, смлените бадеми, какаото, бакпулверът, щипката сол, олиото и се разбърква на тесто. Добавят се орехите.
Разстила се във форма с хартия за печене. Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) около 30 мин. Оставя се напълно да изстине.
Смесват се съставките за глазурата с разбиване или с пасатор. Намазва се изпеченият блат. Нарязва се на парчета. Може да се поръси с малко едра сол.