Бъдни вечер с Lupa.bg: Шарен боб със зелен фасул и алабаш
за 4 порции, 45 мин
Продукти
400 г общо различен боб на цвят и големина в пропорции по избор
300 г зелен фасул – може замразен или от консерва
1 морков
½ глава от по-дребния алабаш или ¼ глава от едрия
¼ глава целина
3 стръка пресен лук
1 л зеленчуков бульон (може да се използва бульонът от варенето на боба)
2 с.л. зехтин или олио
1 с.л. джоджен и/или чубрица
сол и черен пипер
Приготвяне
Различните видове боб се накисват по отделно в студена вода за няколко часа. Сваряват се по отделно и се отцеждат. Отделното варене е, за да се запази цветът на всеки вид.
Зеленият фасул се нарязва на парченца около 3 см. Обелените морков, алабаш и целина се нарязват на малки кубчета. Пресният лук се нарязва на пръстенчета.
Всички зеленчуци заедно се сотират в загретия зехтин или олио. Добавя се бобът. Сипва се бульонът и се подправя със сол, черен пипер и билката.
Кипва и се готви на средна температура 15 мин.