Бъдни вечер с Lupa.bg: Шарен боб със зелен фасул и алабаш

за 4 порции, 45 мин

Кухня
09:05 - 22 Декември 2024
1438
Бъдни вечер с Lupa.bg: Шарен боб със зелен фасул и алабаш

Продукти

400 г общо различен боб на цвят и големина в пропорции по избор

300 г зелен фасул – може замразен или от консерва

1 морков

½ глава от по-дребния алабаш или ¼ глава от едрия

¼ глава целина

3 стръка пресен лук

1 л зеленчуков бульон (може да се използва бульонът от варенето на боба)

2 с.л. зехтин или олио

1 с.л. джоджен и/или чубрица

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Различните видове боб се накисват по отделно в студена вода за няколко часа. Сваряват се по отделно и се отцеждат. Отделното варене е, за да се запази цветът на всеки вид.

Зеленият фасул се нарязва на парченца около 3 см. Обелените морков, алабаш и целина се нарязват на малки кубчета. Пресният лук се нарязва на пръстенчета.

Всички зеленчуци заедно се сотират в загретия зехтин или олио. Добавя се бобът. Сипва се бульонът и се подправя със сол, черен пипер и билката.

Кипва и се готви на средна температура 15 мин.