Бъдни вечер с Lupa.bg: Содена питка с 2 брашна
65 мин
Кухня
09:11 - 22 Декември 2024
1556
Продукти
425 г бяло пшенично брашно
375 г пълнозърнесто пшенично брашно
(може да се използват други видове брашна по избор)
2 ч.л. сода бикарбонат
1 бакпулвер
15 г сол
625 мл кефир или вода (може смес 50:50 от двете)
Приготвяне
Смесват се двата вида брашно, содата, бакпулверът и солта.
Добавя се водата или кефирът
Омесва се с куките на миксера или на ръка гладко, гъвкаво тесто.
Оформя се на кръгла питка. Поставя се без да втасава в тава с хартия за печене.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 40-45 мин.
Питката може да се украси, но да не е с много пищна декорация заради традиционно простичката трапеза на Бъдни вечер.