Байдън и Макрон обсъдиха действията на Русия

Двамата лидери потвърдиха подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна

ЕС
11:20 - 03 Февруари 2022
2283
Байдън и Макрон обсъдиха действията на Русия

Президентът на Съединените щати Джо Байдън и държавният глава на Франция Еманюел Макрон обсъдиха по телефона действията на Русия, която "продължава да трупа военна сила по границата с Украйна", съобщи Войс оф Америка с позоваване на изявление на Белия дом.

Двамата лидери потвърдиха подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и обсъдиха координацията както в сферата дипломацията, така и за подготвяне на бързи и сериозни икономически санкции срещу Москва в случай на ново руско нахлуване в Украйна, посочват от Белия дом.

Байдън и Макрон са се споразумели екипите им да поддържат тесни контакти, включително в рамките на НАТО и ЕС, за да бъде изработен "координиран и комплексен подход за решаване на тези въпроси".

Часове по-рано Макрон допусна, че може посети Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин, за да разговаря с него за ситуацията около Украйна. Той отбеляза, че решението ще зависи от напредъка, който ще бъде постигнат при телефонните разговори със световните лидери.