Байдън и Макрон разговаряха за Русия

Разговорът им идва преди пътуванията на Макрон и германския канцлер Олаф Шолц до Москва

ЕС
11:08 - 07 Февруари 2022
1858
Байдън и Макрон разговаряха за Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с френския си колега Еманюел Макрон в неделя за струпването на руски войски по границата с Украйна.

"Лидерите обсъдиха текущите дипломатически и възпиращи усилия в отговор на продължаващото военно натрупване на Русия по границите на Украйна и потвърдиха подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна", се казва в изявление на Белия дом в неделя.

"Те се съгласиха, че екипите им ще останат във връзка и ще продължат да се консултират с нашите съюзници и партньори, включително Украйна", добавят от Белия дом.

Разговорът им идва преди пътуванията на Макрон и германския канцлер Олаф Шолц до Москва и Киев, насрочени съответно за понеделник и вторник.

Франция настоява за дипломатически преговори за разрешаване на кризата, докато Русия е събрала над 100 000 войници по украинската граница. Москва иска Украйна да не се присъедини към НАТО, но твърди, че не планира да нахлуе в Украйна, въпреки че американските власти предупреждават, че ще го направи през следващите дни.

В неделя администрацията на Байдън също повтори, че ще накаже Русия в случай на атака.