Байдън и Шолц ще обсъдят ситуацията в Украйна

Това каза пред репортери високопоставен представител на администрацията на Вашингтон

ЕС
13:13 - 07 Февруари 2022
1828
Байдън и Шолц ще обсъдят ситуацията в Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц ще обсъдят широк кръг от въпроси в Белия дом в понеделник, включително ситуацията около Украйна и възможните санкции срещу Русия в случай на руска "инвазия", предава TACC.

Това каза пред репортери високопоставен представител на администрацията на Вашингтон на специален брифинг, посветен на предстоящите преговори.

"Лидерите имат много натоварен дневен ред за обсъждане. Очакваме те да говорят много за ситуацията в Украйна и за Русия. Най-вероятно ще обсъдят общата си загриженост за увеличаването на руското военно присъствие на границата с Украйна, както и техния общ ангажимент както към настоящите дипломатически усилия да принудят Руската федерация към деескалация, така и към текущите усилия за гарантиране на възпирането на по-нататъшна руска агресия. В тази връзка те ще обсъдят нашите текущи усилия за подготовка на мощен пакет на санкции, което ще доведе до сериозни разходи (за Москва) в случай на по-нататъшно руско нахлуване в Украйна“, е казал служителят.

„В допълнение към това, очаквам лидерите да желаят да обсъдят подкрепата си за Западните Балкани – този регион в Европа е приоритет както за САЩ, така и за Германия – и как можем да продължим да насърчаваме стабилността в региона и да продължим да осигуряваме напредък по въпроса за по-нататъшната европейска интеграция на Западните Балкани“, добави служителят на администрацията. По думите й освен това президентът на САЩ и германският канцлер ще обсъдят и въпроси, свързани с Китай.

Една от темите на срещата ще бъде германското председателство на Групата на седемте (Г-7) тази година. „Много от въпросите, които съставляват дневния ред на германското председателство на Г-7, също са приоритети на администрацията на Байдън, включително значението на продължаващото сътрудничество за прекратяване на пандемията, отговор на заплахата от изменението на климата и насърчаване на икономически просперитет и международна сигурност въз основа на нашите споделени демократични ценности“, обясни служителят.

Тя отбеляза, че „Байдън очаква с нетърпение да посрещне канцлера Шолц при първото му посещение във Вашингтон и Белия дом“. „Байдън вижда това като добра възможност да потвърди, че връзките между САЩ и Германия са дълбоки и силни. Германия е един от най-близките и надеждни съюзници в Европа. Фактът, че Шолц идва тук почти два месеца след встъпването в длъжност (като канцлер), свидетелства за продължаващото значение, което Съединените щати придават на нашите двустранни отношения с Германия, както и значението на тези отношения между двамата лидери, “, подчерта представителят на администрацията на Вашингтон.

По-рано пресслужбата на Кремъл съобщи, че на 15 февруари руският президент Владимир Путин и Шолц ще проведат разговори в Москва. Руският лидер ще обсъди с германския канцлер ситуацията около Украйна и гаранциите за сигурност на Руската федерация.