Байдън иска по-строги присъди за справяне с кризата с фентанила

САЩ
12:59 - 31 Юли 2024
827
Байдън иска по-строги присъди за справяне с кризата с фентанила

Президентът на САЩ Джо Байдън настоява за по-строги присъди за трафикантите на наркотици и по-строг контрол върху машините за производство на хапчета и вносителите на вещества за производство на синтетични наркотици като част от новите стъпки за справяне с кризата с фентанила и другите опиоиди в страната, предава Ройтерс.

Фентанилът е основен проблем за Байдън и вицепрезидента Камала Харис, като през 2023 г. над 107 000 американци са починали от свръхдози от този медикамент, използван все по-широко като наркотик. Байдън настоява федералните агенции да подобрят на събирането на разузнавателна информация, координацията за разбиване на трафика и сътрудничество с частния сектор.

Според Байдън Конгресът трябва да създаде национален регистър на машините за производство на хапчета, да увеличи наказанията за трафикантите и да регулира някои фентанил-свързани вещества по-строго.

Като част от усилията, предприети миналата година за размразяване на ледените отношения с китайския президент Си Дзинпин, Байдън се съгласи да си сътрудничи с Пекин в борбата с наркотиците.

Делегация от високопоставени китайски служители трябва да се срещне с администрацията на Байдън в сряда, за да продължи разговорите за увеличаване на контрола върху фентанила и ограничаване на финансиовите потоци на търговията с наркотици в Китай.