Байдън към Зеленски: "Вие успяхте, а Путин сгреши жестоко"

В речта си Байдън заговори за устойчивостта на украинската съпротива

Топ
13:33 - 20 Февруари 2023
2257
Байдън към Зеленски: "Вие успяхте, а Путин сгреши жестоко"

По време на изненадващото си посещение в Киев този понеделник американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ ще отпуснат 500 млн. долара допълнителна помощ за Украйна.

На съвместен брифинг с украинския президент Володимир Зеленски държавният глава на Щатите заяви, че пакетът ще включва повече военно оборудване, включително артилерийски боеприпаси, повече противотанкови ракети Javelin, ракетни системи HIMARS, гаубици и радари. Помощта ще бъде обявена официално във вторник.

Зеленски заяви, че двамата с Байдън са разговаряли за "оръжия с голям обсег на действие и оръжия, които все още могат да бъдат доставени на Украйна, въпреки че не са били доставяни преди", съобщи СиЕнЕн.

В речта си Байдън заговори за устойчивостта на украинската съпротива в продължаващата вече почти година война срещу руския агресор. "Една година по-късно Киев устоява. И Украйна устоява. Демокрацията устоява", каза президентът на САЩ.

"Това е най-голямата сухопътна война в Европа за последния 3/4 век. И вие успяхте в нея, противно на всички очаквания, освен вашите собствени. И съм сигурен, че ще продължите да печелите", заяви още той.

Джо Байдън заяви, че е решил да посети Киев, за да потвърди "непоколебимата" подкрепа на САЩ за Украйна. По време на историческата си визита, станала след няколко поредни покани от украинска страна, той обяви и че ще има нови санкции срещу Русия.

"Докато светът се подготвя да отбележи годишнина от бруталното нахлуване на Русия в Украйна, днес съм в Киев, за да се срещна с президента Зеленски и да потвърдя отново нашия непоколебим и неотслабващ ангажимент към демокрацията, суверенитета и териториалната цялост на Украйна", заяви Байдън в изявление, разпространено от Белия дом.

"Когато Путин започна инвазията си преди почти една година, той смяташе, че Украйна е слаба, а Западът е разделен. Мислеше, че може да ни надвие. Но той сгреши жестоко", каза Байдън. "Целта на Путин беше да изтрие Украйна от картата", допълни той, но отбеляза, че "руската икономика сега е изолирана и има сериозни проблеми".

По-късно тази седмица правителството му "ще обяви допълнителни санкции срещу елити и компании, които се опитват да избегнат или подкрепят руската военна машина", добави той.

Байдън се срещна със Зеленски, както и с първата дама Олена Зеленска, в президентския дворец в Киев в понеделник. Историческата визита, която не беше обявена предварително, идва само дни преди годишнината от нахлуването на Русия в Украйна. В Киев е и съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Съливан.

"Смятах, че е от решаващо значение да няма никакво съмнение, никакво съмнение относно подкрепата на САЩ за Украйна във войната", каза президентът на Щатите пред Зеленски. "Украинският народ се активизира по начин, по който малко хора някога са го правили в миналото".

"При всички разногласия, които имаме в нашия Конгрес по някои въпроси, има значително съгласие по отношение на подкрепата за Украйна", допълни той, след като някои републиканци оказват съпротива срещу продължаващата подкрепа за Киев.

"Хубаво е да се върна в Киев", каза Байдън още при пристигането си, цитиран от СиЕнЕн. Той беше посрещнат от посланика на САЩ в Украйна Бриджит Бринк. Кортежът му пристигна в Мариинския дворец малко след 8:30 ч. местно време. Там бе посрещнат на входа от Зеленски и съпругата му.

"Благодаря ви, че дойдохте", каза украинският президент, като подаде ръка на Байдън. "По-важното е: Как са децата?", попита Байдън, като в същото време добави: "Удивително е да ви видя". Президентът на САЩ отбеляза, че това е осмото му посещение в града. "Всеки път е по-значимо", каза той и добави, че целта на визитата е да предаде на Зеленски, че САЩ са "тук, за да останат". "Ние няма да си тръгнем", каза Байдън.

Малко след това в Киев и в почти цяла Украйна се активираха сирени за опасност от въздушна тревога.