Байдън обяви какво го мотивира за нов мандат

57-годишната Камала Харис и до момента се бори да намери своето място в Белия дом

САЩ
13:46 - 23 Декември 2021
1743
Байдън обяви какво го мотивира за нов мандат

Въпреки че още не е изминала и една година от мандата на президента на САЩ Джо Байдън, един фактор може да го убеди да се кандидатира отново за поста на президентските избори през 2024 г.: реванш срещу съперника му Доналд Тръмп.

„Това ще увеличи мотивацията ми за участие в изборите за втори мандат“, каза Байдън пред ЕйБиСи нюз.

На въпрос дали ще се кандидатира за нов мандат, 79-годишният демократ отговори, че ще го направи. "Но вижте, каза той, аз съм голям почитател на съдбата. Съдбата се е намесвала в живота ми много, много пъти. Ако съм в здравословното състояние, в което съм сега, ако съм в добро здраве, тогава всъщност бих го направил отново".

На въпрос на водещия дали би го направил дори с цената на надпревара срещу бившия президент, 75-годишния Тръмп, който стартира дръзка кампания срещу Байдън миналата година, настоящият държавен глава отговори с усмивка: „Опитвате се да ме изкушите сега“?.

Тръмп продължава да твърди, че поражението му от Байдън през 2020 г. се дължи на фалшифициране на изборите, и че победата му е „открадната“.

С този мотив привържениците му щурмуваха Капитолия на 6 януари, докато Конгресът удостоверяваше президентската победа на Байдън.

Въпреки че заместникът на Байдън Камала Харис някога беше смятана за негов потенциален политически наследник, в момента има доста въпроси за нейното политическо бъдеще, тъй като във Вашингтон се разпространяват слухове, че отношенията между президента и вицепрезидента не са добри.

57-годишната Харис и до момента се бори да намери своето място в Белия дом, където е натоварена да се занимава с особено чувствителни теми като правата на гласуване на малцинствата и въпросите на миграцията.