Байдън обяви нов план за облекчаване на студентските дългове

САЩ
12:42 - 09 Април 2024
1024
Байдън обяви нов план за облекчаване на студентските дългове

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви планове за облекчаване на студентските дългове в страната, което ще помогне на най-малко 23 милиона американци. Това е един от ключовите проблеми за младите гласоподаватели, от чиято подкрепа Байдън се нуждае за изборите през ноември, съобщават от Ройтерс.

Плановете, които вчера президентът описа подробно в Мадисън, щата Уисконсин, включват отмяна на до 20 000 долара натрупани и капитализирани лихви за кредитополучатели, независимо от дохода им. Според администрацията на Байдън така изцяло може да се премахне сумата по лихва за поне 23 милиона души.

В новите планове се включват автоматично анулиране на дълга за кредитополучатели при изпълнение на един от следните критерии. Те трябва да отговарят на условията за определени програми за опрощаване; да са започнали изплащането на дълговете си преди десетилетия; да са се записали в програми с ниска финансова стойност; или да изпитват финансови затруднения.

"Това облекчение може да промени животи", заяви Байдън в Медисън. "Хора, никога няма да спра да предоставям облекчения за студентските заеми на трудолюбивите американци... Това е за доброто на нашата икономика".

Президентът добави също, че ако бъде преизбран на президентските избори през ноември, ще настоява упорито да направи обществените колежи безплатни.

Ако тези планове бъдат финализирани след периода на обществено обсъждане, те ще влязат в сила още тази есен, потвърди говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер пред репортери. В съчетание с предишните действия на администрацията, те биха били от полза за повече от 30 милиона американци, добави Жан-Пиер.