Байдън подписа за забраната на Tik-Tok в САЩ

САЩ
13:14 - 25 Април 2024
2216
Байдън подписа за забраната на Tik-Tok в САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закона, който да принуди китайската компания майка на TikTok, ByteDance, да продаде социалната си мрежа или тя да бъде забранена на територията на САЩ, съобщава СиЕнБиСи.

Законът е част от пакет, предвиждащ предоставяне на 97 милиарда долара военна помощ на Израел, Украйна и Тайван.

Мерките дават срок от девет месеца на ByteDance да продаде TikTok, като Байдън има опция за 90-дневно удължаване. TikTok вече обеща да се бори с мярката. "Това е противоконституционен закон за забрана на TikTok и ние ще го оспорим в съда", пише компанията в изявление в социалната мрежа X след подписването на Байдън. "Тази забрана ще унищожи седем милиона бизнеса и ще накара 170 милиона американци да млъкнат."

Въпреки официалната подкрепа на Байдън за законопроекта против TikTok, неговата кампания за преизбиране през 2024 г. обяви, че ще продължи да използва платформата на социалните медии. Всъщност законът позволява на ByteDance да запази собствеността върху TikTok точно до изборите за президент на САЩ през ноември.

Някои анализатори коментират, че приетият закон може да се нарече анти пазарен и да повлияе негативно на търговските взаимоотношения между Китай и САЩ.

TikTok на практика наруши монополите на социалните мрежи Facebook, Instagram и Twitter - собственост американски компании. Новият стил с кратки видеа доведе до появата на Instagram Reels, YouTube Shorts, Snapchat Spotlight и интегриране на клипове във Facebook, пише dir.bg.

Забраната на TikTok допълнително ще даде допълнителен терен на медийни монополисти като Google и Meta, които вече контролират около половината от всички цифрови реклами в САЩ, пише Тайм.