Байдън проговори на френски за срещата с Макрон

САЩ се опитват да заздравят връзките си с Париж

Актуални новини
18:32 - 01 Декември 2022
2167
Байдън проговори на френски за срещата с Макрон

Президентът на САЩ Джо Байдън прие френския си колега Еманюел Макрон в Белия дом, предаде Франс прес. Посрещайки френския държавен глава, Байдън на френски приветства свободата, равенството и братството. "САЩ не биха могли да искат по-добър партньор от Франция, с който да работят", заяви президентът на САЩ и подчерта, че съюзът с Франция си остава съществен за стабилността на света. 

А Макрон на свой ред заяви: "Нужно е да знаем как да станем отново братя по оръжие" пред предизвикателството на войната в Украйна и многото кризи. Той припомни, че двете страни са "най-солидните съюзници, защото това приятелство между тях е пуснало корени през вековете".

По време на визитата в Белия дом Макрон е придружаван от първата дама на Франция Брижит Макрон. Церемонията по посрещането му в президентството включваше изпълнение на френския национален химн и оръдеен салют. 

Двамата лидери ще разговарят край камината в Овалния кабинет, а после ще дадат обща пресконференция. Денят ще приключа с гала вечеря, която Байдън дава в чест на Макрон и съпругата му.

Макрон е първият държавен глава, посрещнат с подобна тържественост от Байдън, откакто той встъпи в длъжност през 2021 г. След бурното президентство на Доналд Тръмп, Байдън се опитва да укрепи връзките с традиционните партньори на САЩ, сред които е й Франция, за която Вашингтон казва, че тя е "най-старият съюзник".

Но тези опити започнаха зле, когато миналата година САЩ обявиха заедно с Великобритания и Австралия стратегически съюз в областта на отбраната, заради което Австралия се отказа от договор за милиарди евро за френски конвенционални подводници в замяна на ядрени подводници, които ще получи от новите си партньори.

Байдън призна, че става дума за проява на нетактичност в дипломатическите отношения и направи всичко, за да успокои Макрон - един процес, чиято кулминация, според анализатори, е сегашната визита на Макрон в Белия дом. По време на нея двамата лидери ще обсъдят общите предизвикателства, пред които са изправени двете им страни, като войната в Украйна и съперничеството с Китай. Но се очаква да бъде засегнат и въпросът за американските планове за индустриален подем, които Париж прецени като прекалено агресивни, отбелязва Франс прес.

Макрон вчера говори по този въпрос пред американски парламентаристи. Той отново разкритикува тези мерки в подкрепа на американската индустрия, взети от държавния глава Джо Байдън. Става въпрос за масивни целеви субсидии, предвидени в икономически и социален закон, наречен "Закон за намаляване на инфлацията".

Френският президент предупреди във Вашингтон, че тези мерки могат "да фрагментират Запада". "Не желая да станем пазар за американската продукция, тъй като имам точно същата продукция като вас. Имам средна класа, която трябва да работи, и хора, които трябва да си намерят работа. И последиците от този закон са, че вие може би ще си уредите проблема, но ще изострите моя. Много съжалявам, че съм толкова директен", заяви Макрон.

Пак вчера Макрон имаше и среща с френската общност в САЩ, след което той и съпругата му вечеряха с Джо Байдън и съпругата му Джил в италиански ресторант във Вашингтон, като според съветник в Елисейския дворец това е бил един интимен и същевременно политически момент.

Вчера Макрон се срещна и с вицепрезидента на САЩ Камала Харис и посети централата на НАСА във Вашингтон.