Байдън разкри: Зеленски вярваше на Путин

Не искаше да чуе, че Русия готви инвазия върху Украйна, твърди американският президент

Украйна
11:49 - 11 Юни 2022
4697
Байдън разкри: Зеленски вярваше на Путин

Украинският президент Володимир Зеленски "не искаше да чуе" събраната от американското разузнаване информация, че Русия се готви да нахлуе, каза президентът на САЩ Джо Байдън пред дарители на проява на демократите за набиране на средства, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

"Подобно нещо не се е случвало от Втората световна война насам. Знам, че много хора си помислиха, че вероятно преувеличавам, но аз знаех, че разполагаме с данни, потвърждаващи, че той (руския президент Владимир Путин) смята да нахлуе през границата", изтъкна Байдън.

"Нямаше никакво съмнение в това, но Зеленски, както и много други хора, не искаше да го чуе. Разбирам защо не искаха да го чуят, но той (Путин) влезе", каза американският президент, цитиран от Франс прес.

САЩ започнаха да предупреждават, че Русия се готви да нахлуе в Украйна, много преди президентът Путин да обяви началото на своята "специална операция" срещу страната на 24 февруари. Предупрежденията предизвикаха недоверие и дори завоалирани критики от страна на Зеленски и някои от европейските съюзници на Вашингтон, които тогава смятаха, че САЩ създават прекалена паника, припомня АФП.