Байдън: Сенатът да приеме бързо плана за възстановяване на икономиката

Новини
20:31 - 27 Февруари 2021
1345
Байдън: Сенатът да приеме бързо плана за възстановяване на икономиката

Президентът на САЩ Джо Байдън днес приветства приемането на неговия план за възстановяване на икономиката на стойност 1,9 трилион долара от Камарата на представителите и настоя Сенатът бързо да одобри текста, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Нямаме време за губене", каза Байдън в Белия дом.

"Действаме сега - решително, бързо и смело - най-накрая можем да изпреварим този вирус. Най-накрая отново можем да задвижим икономиката си. Хората в тази страна страдаха твърде много и твърде дълго", добави президентът.

След часове на дебати законопроектът беше приет за една нощ в долната камара с 219 гласа на демократи срещу 212 (включително на двама демократи). Републиканците критикуваха мерките като прекалено скъпи и нецеленасочени, предава БТА. 

Идната седмица текстът ще бъде изпратен в Сената, където се очаква да бъде оттеглена мярката за увеличаване на минималната заплата до 15 долара на час от 2025 година, посочва АФП.

"Надявам да бъде приет бързо", каза Байдън.

По-конкретни планът предвижда няколко десетки милиарда долара за ускоряване на темповете на ваксинация и тестване, както и 130 милиарда долара за отваряне на училищата въпреки пандемията.

Пакетът включва и нови чекове от 1400 долара на човек, федерално обезщетение за безработица от 400 долара на седмица до 29 август и помощ за тези, които изпитват затруднения да плащат наеми или ипотеки по време на пандемията.