Байдън търси десетки милиарди от Конгреса

САЩ
12:47 - 10 Август 2023
1979
Байдън търси десетки милиарди от Конгреса

Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да внесе в Конгреса искане за допълнително финансиране в размер на поне 25 млрд. долара.

Блумбърг цитира източник, запознат с плановете, и пише, че те ще доведат до евентуален сблъсък с републиканците, които не са склонни да предоставят допълнителна финансова подкрепа за войната в Украйна.

Според източника - искането за допълнително финансиране ще включва около 12 млрд. долара за подпомагане при бедствия и 13 млрд. долара за отбрана, включително помощ за Украйна.

Средствата за извънредни ситуации няма да подлежат на бюджетни ограничения.

Междувременно Държавният департамент на САЩ коментира инициативата на президента на Обединените арабски емирства, който предложи да се организира среща между Володимир Зеленски и Владимир Путин по време на конференцията за климата в Дубай.

"Ние ясно заявихме, че Украйна е водачът, когато става въпрос за решаване на бъдещето на Украйна, и това е вярно по отношение на всякакви потенциални преговори", заявиха от Вашингтон.

"Пречката винаги е била и продължава да бъде, че Владимир Путин не се е отказал от империалистическите си цели, не се е отказал от убеждението си, че Украйна не е истинска държава, по неговите думи, и не е изтеглил войските си отвъд границите на Украйна", гласи позицията на Държавния департамент.