Байдън: Ваксинирани са близо 75% от над 65-годишните

Президентът напомни на американците да действат отговорно

Свят
11:44 - 01 Април 2021
2003
Байдън: Ваксинирани са близо 75% от над 65-годишните

САЩ успяха да ускорят процеса на ваксинация на населението срещу новия коронавирус, почти 75% от гражданите на възраст над 65 години вече са ваксинирани, заяви американският президент Джо Байдън в интервю за И Ес Пи Ен.

САЩ са близо до факта, "75% от хората над 65 години ще бъдат ваксинирани - най-уязвимата част от населението", скоростта на разпространение на инфекцията в това отношение трябва "значително намалее", обясни той.

Байдън коментира, че неговата администрация увеличи персонала с няколко хиляди души, които ваксинират населението в страната, и също така откри допълнителни центрове за това.

Според университета "Джон Хопкинс", в САЩ са открити над 30,4 милиона случая на коронавирусна инфекция от началото на пандемията, 552 038 души са починали. Страната е на първо място в света и по двата показателя.

Байдън разкритикува властите на онези щати, които според него прекалено бързо премахват ограничения, критика е отправена към губернатора на Тексас Грег Абът за отмяна на маските и за разрешаване на бизнеса да работи отново с пълен капацитет.

"Мисля, че това не е отговорно", отбеляза Байдън и призова щатските служители да се вслушат в съветите на учени и здравни експерти.

Президентът напомни на американците да действат отговорно, като останат социално отдалечени, носят маска и се ваксинират. "Аз съм президент на Съединените щати - това е важна работа. Бих ли се ваксинирал, ако мислех, че ще ми навреди или ще повлияе на възможностите ми", каза Байдън, насочвайки коментара си към онези, които са притеснени от ваксинацията.