Байдън забрани вноса на водка, сельодка, хайвер и диаманти от Русия

Актуални новини
18:35 - 11 Март 2022
4537
Байдън забрани вноса на водка, сельодка, хайвер и диаманти от Русия

Американският президент Джо Байдън обяви нова порция икономически санкции срещу Русия, като този път започна със забраната за внос от Русия на алкохол, морски продукти и диаманти. Забраната влиза в сила от днес.

Съюзниците на САЩ и НАТО възнамеряват да се оттеглят от нормалните търговски отношения с Русия, каза още Байдън. Това означава, че те ще могат да налагат допълнителни мита и акцизи. Страните от Г-7 са се съгласили да лишат Русия от достъп до финансиране чрез международни организации, включително МВФ. Американските власти ще могат да забраняват и инвестиции във всички сектори в Русия.

Белият дом обяви, че ще прилага пълни санкции срещу ръководителите на руски банки и членове на Държавната дума, но без да уточнява какво точно включва това.

Съобщено бе и че САЩ всекидневно доставят оръжие за Украйна, включително и противотанково и зенитно. 

Администрацията на американския президент Джо Байдън ще лиши Русия от статута й на "най-облагодетелствана нация" заради инвазията в Украйна, съобщи на пресконференция председателката на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси, цитирана от Ройтерс.

Белият дом ще издаде изпълнителна заповед, която ще забрани всякакви бъдещи американски инвестиции в който и да е сектор на руската икономика.