Баджо тъгува за Скилачи: Сбогом, приятелю, този път отново ме изненада!

Съболезнования на спортния свят по повод смъртта на героя от Италия'90

Нещо за четене
15:01 - 18 Септември 2024
1448
Баджо тъгува за Скилачи: Сбогом, приятелю, този път отново ме изненада!

"За тези, които искат да отдадат последна почит на Тото, погребалната камера ще бъде поставена днес и утре на стадион "Ренцо Барбера". Часовете ще бъдат съобщени от община Палермо", това пише в публикация в Instagram семейството на Тото Скилачи - само няколко часа след като бившият шампион почина на 59-годишна възраст.

"Сбогом, Тото, ти винаги ще бъдеш в сърцата ни!", пишат още от фамилията.

"За мен това е наистина голяма скръб! Тото беше страхотен човек, обичах го", така изрази чувствата си една от легендите на италианския футбол - Дино Дзоф, който е бил треньор на Скилачи в Ювентус.

И Едоардо Бенато, автор заедно с Джана Нанини на мелодията на химна на световното първенство в Италия, който двамата изпяха: "Обикновен сицилианец, той остава в сърцата на италианците!".

"Невероятно е, че това се случи. От 1990 г., когато като млада репортерка за TMC се промъкнах в клиниката в Торино, където ти, абсолютният идол на онова световно първенство по футбол, бързаше за раждането на Матия, до острова през 2004 г. и безбройните участия в "Quelli che Rai 2". Още една част от нашия футбол, която си отива... Твърде рано! Никога няма да те забравя", сподели Симона Вентура - една от популярните телевизионни водещи на Апенините.

"Чао, Тото! R.I.P.", с това кратко послание и снимка, на която ликува в Италия'90, Валтер Дзенга си спомня в профила си в Instagram за Тото Скилачи - негов бивш съотборник в националния отбор.

"Веднага се влюбихме в Тото. Неговото желание, неговата история, това, че беше толкова пленяващ, и това се виждаше във всеки мач, който изигра. Ние в Юве имахме късмета да се развълнуваме от него преди, през онова невероятно лято на 1990 г., цяла Италия да го направи, пленена от тези невероятни негови празненства", написаха от Юве.

Скилачи приключи кариерата си в Серия А с Интер, като игра в тима два сезона между 1992 и 1994.

"Той накара цяла нация да мечтае с "вълшебните нощи" на Италия'90. Интернационале Милано застава до семейство Скилачи след смъртта на Тото", написаха "нерадзурите".

Каролина Мораче (бивша международна звезда на женския футбол, а сега евродепутат): "Незабравим шампион! С Тото Скилачи ни напуска един шампион на футболния терен и извън него. Неговите "вълшебни нощи" по време на Световното първенство в Италия'90 станаха част от колективното въображение на нашата страна, а шестте му гола накараха милиони италианци да мечтаят. Никога няма да забравим усмивката му и простотата, с която посрещаше медийното внимание, което му носеше футболът. Той беше Тото за всички, дори за тези, които не го познаваха. На семейството и приятелите му изказваме нашите съболезнования и нашата близост".

И накрая съобщението от Роберто Баджо - негов съотборник и партньор в атаката на италианския мондиал през 1990-а: "Сбогом, скъпи приятелю, отново ме изненада! "Вълшебните нощи", които изживяхме заедно на световното през 90-а, ще останат завинаги запечатани в сърцето ми. Братя от Италия завинаги".