Българин от „Конвоя на свободата“ в Канада: 100 000 протестирахме при минус 26° срещу куците мерки на Трюдо

Хиляди граждани носеха на шофьорите храна и вода в Отава, платени провокатори искаха да настроят полицията срещу нас, казва Иво Георгиев

Актуални новини
20:49 - 04 Февруари 2022
13456
Българин от „Конвоя на свободата“ в Канада: 100 000 протестирахме при минус 26° срещу куците мерки на Трюдо

Точно преди седмица в канадската столица Отава пристигнаха стотици хиляди тирове и камиони от “Конвоя на свободата”. Това е масовият протест на шофьори на камиони, които издигат глас срещу правителствената политика за задължителна ваксинация в Канада.

На 15 януари в северноамериканската държава влезе в сила заповедта на властите, която изисква ваксинационен паспорт при преминаване на канадската граница със Съединените щати. Това предизвика масов протест на шофьори, които обърнаха камионите си и от цялата необятна страна тръгнаха към Отава. В масовия протест се включиха и много български водачи. Lupa.bg се свърза с един от тях – Иво Георгиев, който разказа от първо лице каква е била обстановката и атмосферата на „Конвоя на свободата“ при първите му дни от пристигането в Отава.

Протестът на превозвачите получи широка подкрепа в цялата страна. По думите на Георгиев до 1 февруари платформата GoFundMe е събрала близо 10 милиона канадски долара за протестиращите, за да подкрепят участниците в конвоя като им осигурят подслон, храна, вода и гориво.

"Конвоят на свободата", който продължава, постигна част от исканията си - провинция Квебек се отказа от данъка за неваксинирани, който срещна решителен отпор в обществото, а премиерът Джъстин Трюдо увери, че канадското правителство няма да използва войски срещу шофьори на камиони, чиито над десетдневни протести срещу задължителната ваксинация спряха движението в централната част на Отава. 

"Конвоят на свободата" тръгна преди две седмици от Британска Колумбия и измина 5000 км до столицата Отава, разказа Иво Георгиев пред Lupa.bg. Самият той е тръгнал миналия петък с колеги от град Ниагара, близо до Торонто, като неговата група е пропътувала за ден 500 км до Отава. "През всички градове, през които преминахме, хората бях доброжелателни и ни приветстваха", разказа той. "Граждани на минусови температури чакаха конвоя да мине по улиците, деца размахваха знамена. Имаше ветерани от Втората световна война на по 90 и 100 години, дошли с инвалидни колички и те също ни подкрепиха", обясни българският водач на тир.

Наред с канадските знамена, окачени на камионите, можеше да се видят и български, както и флагове на други страни, чиито граждани живеят и работат в северната страна. На камиони, шофирани от българи, бяха сложени и революционните зелени знамена от времето на Априлското въстание с надпис: "Свобода или смърт!"

Иво и колегите му пристигнали в канадската столица в събота сутринта и там ги посрещнали минус 26 градуса. "Адски студ беше, но въпреки това имаше десетки хиляди граждани, никога не бях виждал толкова много хора в толкова студено време. Излизаш, стоиш три минути навън, якето ти почва да пука и замръзваш. Но въпреки това отстояваш правата си". Представям си колко още хора щяха да дойдат, ако беше по-топло, добави Иво. Според него и самите жители на Отава симпатизирали на протестиращите. "Разбира се имаше и граждани, които не одобряват този протест, нормално е, но поне аз докато бях в Отава не видях никакво напрежение или агресия от двете страни", увери българският шофьор.

100 000 камиона от цяла Канада се включиха в "Конвоя на свободата", който набира скорост из цялата страна. "Миналата събота по главната улица пред парламента в Отава имаше около 100 камиона. Имаше и трактори. По страничните улици и околните паркинги също имаше много камиони. В Отава няма как да влязат повече от 3000 тира, защото това иначе означава пълно блокиране на града. По принцип полицията блокира част от подстъпите към столицата миналия петък. Ние бяхме късметлии, тъй като в събота към 9 часа сутринта влязохме в Отава и успяхме да паркираме в центъра", разказа Иво Георгиев.

Според него голяма част от камионите са останали блокирани по пътищата и полицията не ги е допуснала до Отава, като служителите на реда са направили всичко възможно, за да осуетят пълен блокаж на столицата. "Защото, ако конвоят беше блокирал целия град, всичко щеше да се реши до няколко дни", коментира Иво и властите щяха да отстъпят.

Той разкри, че в публичното пространство в Канада, а и по света, се излагат различни версии за протеста. "Едни казват, че е заради лошите пътища в Канада, а други твърдят, че стачката е заради пари. Няма нищо вярно в подобни твърдения. Протестът е срещу мерките на правителството на Джъстин Трюдо, които явно не работят и заради насилственото ваксиниране", обясни българският водач на камион.

Иво разказа, че по време на протеста още преди седмица е срещнал много българи, дошли от Монреал, от Торонто или живущи в Отава. "Повечето сме ваксинирани иначе няма как да работим и да караме камиони през границата със САЩ и във вътрешността на Канада. Но при минус 26 градуса имаше страшно много родители с малки деца и те обявиха, че не искат да ваксинират децата. На протеста имаше бебета в колички, увити с найлони. Хората плачеха и казаха, че не са отишли там за пари, а единствено, за да защитават свободата си", добави Георгиев.

"Много жители на Отава ни носеха ядене - сандвичи, бонбони, домашни сладки с благодарствени писма и с рецепта с какво са приготвени в случай, че някой е алергичен. Предлагаха вода и сокове. вода. Така можеш да си откараш и един месец, ако няма какво да правиш", даде още един щрих към протеста сънародникът ни. Той разказа и за колоритна случка - сръбски шофьори, които живеят и работят в Канада, опекли прасе и агне пред парламента в Отава.

"В протестите срещу ковид мерките на правителството масово участват канадци, но има и представители на много други нации. Впечатлих се, че и индийците протестираха. Те обикновено са кротки и не протестират. Но имаше едно индийско семейство и мъжът сподели, че не е дошъл в Канада, за да живее в комунизъм. Той каза, че ако е искал да живее при комунизма е щял да отиде да живее в Китай, макар че комунизмът там е различен", каза Иво Георгиев.

Сънародникът ни, който от 20 години живее и работи в Канада и има канадско гражданство, е разочарован от премиера Трюдо и от неговите думи по адрес на протестиращите и по адрес на неваксинираните. Министър-председателят дори си позволи да нарече протестиращите "маргинално малцинство". 

"Трюдо не иска да приеме, че шофьорите също са хора, които представят Канада – те зареждат страната с храна и с продукти. До миналата година ние бяхме гордостта на Канада, наричаха ни герои, а сега изведнъж ни наричат „терористи“ и "маргинали". Кметът на Отава Джим Уотсън ни обвини, сме задръстили Отава с боклуци, че някои от протестиращите са крали храна от местата за бездомници. Това абсолютно не отговаря на истината. Не мога да го повярвам, защото видях с очите си как местните жители на Отава носеха храна на шофьорите в специални шатри. Вътре имаше сандвичи, вода, чипсове. Ядеш колкото искаш. Даваха и безплатна нафта на шофьорите от "Конвоя на свободата", разказа впечатленията си Иво.

Георгиев сподели, че не е станал свидетел на напрежение между полицията и протестиращите, дори напротив. "Полицаите бяха много готини. Хората им благодаряха за отношението, усмихваха се, махаха им, снимаха се с тях", разказа той. "Но имаше информация, че се подготвят провокации, тъй като бяха открити димки и сълзотворен газ", добави сънародникът ни.

По време на масовия протест в Отава преди седмица бяха разпространи снимки на човек, носещ плакат със свастики. "Аз лично не го видях, но навсякъде се коментира, че това е платен провокатор, който е искал да настрои тези, които не ни подкрепят срещу нас", смята Иво. Той увери, че протестиращите шофьори са наясно със законите в Канада и не си позволяват да нарушават спокойствието на гражданите, като надуват клаксоните през нощта.

Следващата голяма стъпка на протестиращите е да затворят границите между САЩ и Канада, което означава, че Канада ще остане без внос на основни стоки. Иво Георгиев съобщи още, че за 1 март се организира протест към Вашингтон, който се подготвя от американците, но в който най-вероятно ще участват и канадци.

Както вече стана ясно към "Конвоя на свободата" се присъединиха и тираджии от САЩ. Те коментираха, че са се включили в протеста наа канадските си колеги, защото правителствата по целия свят използват ваксинацията, “за да получат повече лостове за въздействие върху народа”.

На 26 януари канадският премиер Джъстин Трюдо каза за конвоя на свободата: „Това е дребно, маргинализирано малцинство, което отива в Отава, споделя неприемливи възгледи и не представлява възгледите на мнозинството канадци“. Трюдо също се нахвърли срещу депутати от опозиционната Консервативна партия, които подкрепиха протестиращите срещу ограниченията. И на 29 януари, когато огромен конвой от камиони се приближи до столицата, Трюдо и семейството му побързаха да намерят убежище в „тайно място“, чието местоположение кабинетът на министър-председателя отказа да разкрие. Впоследствие се оказа, че той е дал положителна проба за коронавирус.

Маршът на канадските товарни автомобили беше подкрепен от Илън Мъск и Доналд Тръмп. Четиридесет и петият президент на Съединените щати на митинг на своите поддръжници в Тексас каза, че е изцяло на страната на канадските шофьори на камиони. Тръмп благодари на членовете на “Конвоя на свободата” за това, което „направиха, за да защитят свободата на Америка“ и добави: „Искаме тези велики канадски шофьори на камиони да знаят, че сме с тях през целия път. Имаме нужда от повече от тях тук, в САЩ".

Същевременно Квебек се отказа от плановете си да наложи данък върху хора, които не са ваксинирани срещу COVID-19.  Допълнителните ограничения също ще бъдат отменени по-късно този месец. Във вторник премиерът на Квебек Франсоа Лего каза, че е подготвил законопроект, който да бъде внесен в местния парламент.

"Данъкът върху ваксините би отворил цяла кутия на Пандора за нови данъци, базирани на здравеопазването, и данъкоплатците са благодарни, че ще остане затворена“, заявиха властите в канадската провинция.

"Канада няма да изпраща армията в отговор срещу продължаващия протест на "Конвоя на свободата" против задължителната ваксинация", обяви премиерът Джъстин Трюдо, който заяви, че към разполагане на войници трябва да се подходи предпазливо.

В събота е планирана демонстрация срещу задължителната ваксинация и в Торонто.


Снимки: Личен профил на Иво Георгиев