Българин за пръв път се кандидатира за общинар в Лондон

Актуални новини
09:00 - 05 Май 2022
3994
Българин за пръв път се кандидатира за общинар в Лондон

България има повод за гордост във Великобритания, тъй като днес българинът Нишан Джингозян има шанс да направи сериозен пробив в британската местна политика и да бъде избран за общинар в един от районите в Лондон. За първи път българин се включва в изборната надпревара за местна власт в британската столица. Нишан, който е родом от Варна, е кандидат за общински съветник от Лейбъристката партия в район Енфийлд. Ключовите избори за местни органи на властта на Острова са днес.

От повече от десетилетие 51-годишният Джингозян е най-активният представител на българската общност във Великобритания, следи отблизо политическите, икономическите и социалните процеси във Великобритания. Той е един от най-търсените анализатори, който коментира случващото се на Острова, хода на преговорите, а след това и последствията от Брекзит, както и проблемите пред българите в Обединеното кралство. Живее в Лондон вече близо 25 години, където се дипломира като магистър по мениджмънт на околната среда, има и дипломи по социална и здравна дейност. Преди това е завършил е Техническия университет в морската ни столица.

Работил е в Националната здравна система на Великобритания. Нишан бе инициатор на проекта „Солидарност с българските медици“, който бе създаден през 2004 г. и организира широка обществена кампания в подкрепа на несправедливо обвинените български медици в Либия. 

Основател е на Българския център за социална интеграция и култура в Лондон и на Източноевропейски форум, Великобритания - платформа на 45 организации, подкрепящи гражданите на ЕС във Великобритания. Член на работна група към Партията на европейските социалисти по миграция и интеграция – PES Migration and Integration Network, както и на работна група към здравната система на Великобритания – NCL CCG.

От 7 години Нишан Джингозян е британски гражданин, работил е в две районни кметства в Лондон – в Брент и Хартфордшър. Следи британската политика, както и процесите в Европейския съюз. В продължение на 4 години провеждаше активна анти-Брекзит кампания и бе радетел за оставането на Обединеното кралство в ЕС. 

Нишан Джингозян сподели пред Lupa.bg, че е решил да се кандидатира за общински съветник в Енфийлд, тъй като смята, че ако бъде избран, би имал реална възможност още повече да помага на огромната българска общност в Лондон. Подтикнал го и фактът, че българската общност в Обединеното кралство няма свое политическо представителство, въпреки че през последните години там живеят близо 400 000 българи. Над 320 000 сънародници официално са поискали статут за уседналост във Великобритания след напускането й на Евросъюза. 

"В Обединеното кралство няма общински съветници или депутати от български произход. Вярвам, че трябва и можем да променим този факт и понеже обичам предизвикателствата и обичам да се боря за каузи, реших да се впусна в една много трудна кампания", откровен бе Нишан Джингозян. 

Lupa.bg пожелава успех на Нишан Джингозян в днешните ключови местни избори в Лондон!