Българите в Чикаго посрещат отново Баба Марта

Свят
12:14 - 01 Март 2022
1265
Българите в Чикаго посрещат отново Баба Марта

За 4-ти път на Мичиган авеню в близост до залите на Художествената галерия в Чикаго България има отредено специално място. С бяло и червено е украсено българско дърво мартеница, за да покаже и каже на любопитните минувачи за прекрасния ни обичай да срещаме първия ден на пролетния март, закичени с белите и червени кончета и с пожеланията за здраве, мир и радост и надежди.

Тази инициатива, наречена „Проект мартеница“ води началото си от 1992 г. и тръгва от България. Идеята е на старозагорския художник Мариян Миланов, а неформално сдружение на български емигранти се заема с разпространението му по всички точки на света.

Инициативата и реализация на проекта тук е на Българо-американската асоциация в Чикаго, а мартеничките и украсата на дървото, в които има няколко килограма прежда, много ентусиазъм и любов са подготвени и изработени от Красимира Атанасова, Петранка Стаматова, Цветелина Бойновска, Златина и София Костови, както и учениците от българските училища „Джон Атанасов“ и Малко българско училище.