България дарява по 43 лв. на минута за Украйна

За 204 часа бяха събрани 550 000 лева, похвали се Манол Пейков

Украйна
18:37 - 06 Декември 2022
3710
България дарява по 43 лв. на минута за Украйна

550 000 лв. успя да събере дарителската кампания, организирана от Манол Пейков. "Това е най- вълнуващият момент в моя живот. Изчислихме, че българите са давали по 43 лв. на минута.

Включиха се над 2000 души и фирми. С тези пари ще бъдат купени генератори за Украйна. Те ще осигурят топлина и светлина на болници и училища в Киев, Чернивци, Нетишин, Херсон и Болград", каза Пейков в предаването (О)позиция на "Сега".

Той организира кампанията за генераторите във фейсбук, на практика без медийна и властова подкрепа, но спечели подкрепата на свободните граждани.

Постижението му е забележително на фона на все още разделените българи в отношението им към войната и Русия. "Това е голям комплимент за България и българите. Ражда се гражданско общество", отбеляза Пейков.

"Тъжно е, че българското Министерство на отбраната не действа адекватно на ситуацията. То предпочете да продава генератори вместо да ги дарява в този тежък за Украйна момент", отбеляза Пейков и описа как преди 2 дни големият футболист Андрий Шевченко, сниман на празния и тъмен стадион "Олимпийски" в Киев, отправи призив към света за генератори за неговите сънародници.

"Урокът след всичко това е, че трябва да се мобилизираме, да не се налага да бъдем държава в държавата, за да решим проблемите на държавата", заключи издателят Манол Пейков.