България е на крачка от покупката на Спутник V

Политика
09:30 - 26 Февруари 2021
7011
България е на крачка от покупката на Спутник V

България е на крачка от поръчването на дози от руската ваксина Спутник V, която се прилага от началото на годината в съседна Сърбия и в Унгария, която е еврочленка. Тази сутрин вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че веднага шом Европейската агенция по лекарствата даде "зелена" светлина за използването й в ЕС, България ще направи постъпки да я предложи на населението си. 

"Ще ми се във ваксините да няма политика", подчерта той. 

Проблемът с разработената от института „Гамалея“ ваксина е, че според производителя са внесени всички документи в Европейската агенция по лекарствата, а оттам твърдят точно обратното. Всъщност Дончев вероятно говори за исканите от ЕС данни от клиничните изпитания, за които Москва засега не публикува към Брюксел. 

От думите на Дончев се разбра още днес, че "текат разговори с няколко държави отвъд договорите, които имаме с ЕС". Подробности обаче вицепремиерът не даде. Вероятно става въпрос за Китай, чиито ваксини също успешно бяха приложени при масовата ваксинация в Сърбия, която далеч изпревари нашата страна по брой боцнати за последния месец. 

На въпрос може ли България да постъпи като Унгария, която си поръча извън ЕС и руска, и китайска ваксина, Дончев посочи:

"Дали това е възможно да се случи и в България, не мога да ви отговоря. Целта е до края на летния сезон една голяма част от населението да са или ваксинирани или, не дай Боже, минали през заболяването, за да влезем в есенните и зимните месеци подготвени - да има малки огнища и до края на годината да приключим."

Вицепремиерът заяви още, че затворените от вчера "зелени коридори" за ваксинация, "тези дни ще бъдат възстановени". 

"Улавям промяна в настроенията на българите, все повече хора са готови да се ваксинират."