България и Грузия ще изграждат енергийни терминали

След срещата си с грузинския премиер, Борисов обяви, че двете държави ще си сътрудничат и чрез взаимни инвестиции

Актуални новини
13:01 - 16 Април 2019 (обновена)
1986
България и Грузия ще изграждат енергийни терминали

С грузинския премиер се разбрахме да търсим инвеститори и да работим за изграждане на енергийни терминали. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов Министерския съвет след срещата си с премиера на Грузия Мамука Бахтадзе. Той обясни, че има и трето нещо, за което са се договорили двете страни, но осъществяването му ще отнеме малко повече време – около шест месеца.

„Грузия е голям производител на енергия и то от водноелектрически централи - зелени енергии. 2000 мегават часа могат да пренасят през Черно море", обясни Борисов пред журналистите.

Той уточни, че страната ни е включена в европейския енергиен пръстен, но това е третият иновативен проект, в който участваме в сътрудничество с друга държава. „Такъв се прави между Норвегия и Германия в момента", каза Борисов.

"Разбрахме се да търсим инвеститори и да работим по тази тема. Стокооборотът ни мина над половин милиард долара, евро и аз мисля, че ръст от 10-12%, който имаме в момента, може да бъде и по-голям и с тези терминали, това ще се постигне", допълни българският премиер.

В рамките на няколко месеца трябва да бъде положено началото за изграждане на фериботна връзка между България и Грузия, за да се върне блясъка на пристанище "Варна". Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след среща с грузинския си колега Мамука Бахтадзе.

Министър-председателят има желание фериботите от България за Грузия да станат два на ден, от по два на седмица. Двете държави трябва да се ангажираме да няма никакви административни пречки, призова премиерът Борисов и допълни, че България усилено строи АМ "Хемус", така че и с подобен фериботен обмен ще върнат блясъка на пристанище "Варна".

"10 години си говорим за фериботи и за връзки, нямаме придвижване напред и сега в рамките на 3-4 месеца сме си дали срок да придвижим тези процеси", обеща Борисов и допълни, че такива фериботни връзки са в програмите на приоритети на ЕК.

Снимка: БТА