България и Русия готвят съвместни културни проекти

Директорът на културния ни институт в Москва Буряна Ангелакиева подписа споразумение за издаване на наши книги там

Култура
23:40 - 15 Ноември 2019
8068
България и Русия готвят съвместни културни проекти

България и Русия подписаха днес важни споразумения за съвместни проекти в областта на културата, научи Lupa.bg. Това стана в рамките на VIII-ия Международен културен форум, който се провежда в Санкт Петербург. Там гостува и специална делегация от Министерство на културата на България.

Директорът на Българския културен институт в Москва Буряна Ангелакиева и генералният директор на Държавната библиотека за чуждестранна литература в руската столица „М. И. Рудомино” Михаил Шепел подписаха двустранно споразумение за намерения по отношение на продължаването на проекта „Нов български роман“. Той е насочен към популяризиране на най-добрите образци на съвременната българска литература в рускоезичното пространство. Споразумението включва съвместна работа по издаването на поредица от книги и организирането на съпътстващи събития в двете страни през следващите три години. Проектът е насочен и към съвместна работа по развитието и поддържането на българско-руския художествен превод.

Буряна Ангелакиева и Михаил Шепел подписаха споразумение за издаването на български книги в Русия

Сред издадените до момента книги по проекта, които се радват на голям читателски интерес, са „Майките” на Теодора Димова, „Естествен роман” на Георги Господинов, трилогията на Анжел Вагенщайн „Прокудените. Двадесетият век” („Петокнижие Исааково“, „Далеч от Толедо“, „Сбогом Шанхай“). 

Българският културен институт в Москва е най-дейният сред всички останали родни културни центрове в чужбина и благодарение на директора Буряна Ангелакиева развива различни инициативи. Наши актьори, режисьори, писатели, художници, музиканти непрекъснато гостуват в Русия по покана на БКИ, който не щади сили да популяризира българската култура там. Центърът предлага изключително богата програма и се радва на интерес както сред нашите сънародници, така и сред руснаците.

Директорът на БКИ в Москва е сред българските представители на Международния културен форум в Санкт Петербург


Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин пък подписа споразумение за сътрудничество с най-стария национален театър в Русия - Руския академичен драматичен театър "А.С. Пушкин" от Санкт Петербург, по-известен като Александринския театър. Договорът включва редица съвместни изяви и гастроли през следващия театрален сезон.

Директорът на Народния театър Мариус Донкин е доволен от подписаното споразумение с Александринския театър в Санкт Петербург

VIII Санкт-Петербургски международен културен форум се организира от Министерството на културата на Русия и тази година се провежда в периода от 14 до 16 ноември. Събитието обединява водещи експерти в областта на културата, обществеността и академичните среди от целия свят. По време на събитието участниците влизат в открит диалог и обмен на опит за развитие на международно сътрудничество и обсъждат актуалните тенденции в областта на културата. Богатата фестивална и концертна програма включва най-добрите руски и чуждестранни театрални представления, гала концерти, филми, специални срещи с известни настоящи режисьори, музиканти, театрални и филмови артисти.