България и Сърбия с общ фронт срещу мигрантите

Актуални новини
18:06 - 28 Февруари 2023
2362
България и Сърбия с общ фронт срещу мигрантите

Засилването на двустранното сътрудничество и противодействие на незаконната миграция и на организираните престъпни мрежи, както и общи инфраструктурни проекти между България и Сърбия, обсъдиха на работна среща служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и сръбският му колега Братислав Гашич. Двамата министри се срещнаха днес на граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Калотина“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Демерджиев и Гашич обсъдиха още възможността за създаване на работна група между министерствата на вътрешните работи на България и Сърбия, която да ускори решаването на въпросите, свързани с противодействието на организираната престъпност и незаконната миграция. Подобна междуведомствена група от експерти от България и Турция вече работи. Министър Демерджиев подчерта усилията на българската държава в противодействие на нелегалната миграция.

„Опитите за незаконни преминавания на границата между България и Турция не намаляха тази зима, за разлика от предишните. Миграционният натиск от началото на тази година е приблизително два пъти по-голям в сравнения със същия период на миналата година“, посочи той.

По думите му страната ни е подобрила взаимодействието си с турската страна и работи активно за допълнително техническо обезпечаване на браздата. „Разговаряме с Европейската комисия, за да получим техническа помощ, включително и за наблюдение по въздуха, високопроходими автомобили. Имаме уверението, че Европейската комисия е осъзнала необходимостта да помогне на България като външна граница на ЕС“, заяви вицепремиерът.

При един от последните случаи – на 27 февруари, полицията установи в лека кола край Ихтиман десет нелегални мигранти от Афганистан. На 17 февруари 18 мигранти починаха от задушаване в камион край софийското село Локорско.

Днес Демерджиев и Гашич обсъдиха още и възможностите за подобряване на сигурността по границата между двете държави.

„През 2022 г. бяха възстановени съвместните патрули и сме готови да набележим допълнителни мерки, за да се ограничат нелегалните преминавания. Международните престъпни структури,  занимаващи се незаконна миграция, имат добре изградени мрежи с огромен финансов ресурс. Затова е важно да осъществяваме бърз обмен на данни, за да противодействаме в реално време на територията на няколко балкански държави“, подчерта министър Демерджиев.

От своя страна сръбският министър на вътрешните работи Братислав Гашич заяви, че са готови на отворено сътрудничество с всички служби на МВР. „За пътния трафик през лятото сме готови да използваме полицейски служители, които да осъществяват бърз паспортен контрол с мобилни устройства“, заяви Гашич.

В ход е поетапна реорганизация на ГКПП „Калотина“, която се очаква да приключи в началото на лятото с три нови паркинга и 28 трасета за граничен контрол.

На снимката: Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и сръбският му колега Братислав Гашич се срещнаха на ГКПП "Калотина"