България няма да блокира преговорите на Македония с ЕС

Това заяви македонският президент Стево Пендаровски

Свят
16:15 - 02 Октомври 2019
1593
България няма да блокира преговорите на Македония с ЕС

Няма сигнали, че България ще блокира получаването на дата за започване на преговори на Македония с Европейския съюз. Това заяви македонският президент Стево Пендаровски.

Коментарът беше направен по време на днешната съвместна пресконференция с черногорския президент Мило Джуканович във вила "Водно". Пендаровски съобщи още, че български държавни мъже са обявили на среща в понеделник искания, които ще бъдат определени като техен ориентир в хода на преговорите.
„Няма никакви сигнали от съседна България – нито от президента, нито от правителството или от съответните министри - че България ще ни блокира в средата на този месец, когато чакаме дата за преговори“, подчерта македонският президент.

Той припомни, че поканата за започване на преговори се очаква да бъде получена на 15 или на 17 октомври.

След консултативна среща при президента Румен Радев се очаква българското правителство да изработи позиция, която да представи изискванията на България - задължителни за европейската интеграция на Северна Македония. Българските политици не казаха, че ще отнемат подкрепата си от Македония, но настояха да бъде спазено договореното в спогодбата за добросъседство, която е първа крачка от приемането на страната в ЕС.