България пак осъдена в Страсбург за незаконно подслушване

Почти 100% от молбите за използване на СРС се одобряват от съда

Топ
15:01 - 11 Януари 2022
1870
България пак осъдена в Страсбург за незаконно подслушване

Европейският съд по правата на човека отново осъди България за прекомерно и безконтролно подслушване с използване на специални разузнавателни средства и трафични данни от мобилните оператори. Решението на съда бе публикувано във вторник и с него се приема, че България системно нарушава правото на зачитане на личния и семейния живот, което е гарантирано от Европейската конвенция за правата на човека.

Правата на гражданите се нарушават веднъж със самата система за тайно наблюдение в България и втори път - със съхранението и употребата на данните, събрани със специални разузнавателни средства

Решението на ЕСПЧ е по жалбата на известните български правозащитници адв. Михаил Екимджиев и адв. Александър Кашъмов, както и на двете неправителствени организации, от които са част двамата юристи – Асоциация за европейски интеграция и права на човека и Фондация "Програма достъп до информация", пише "Медиапул".

Делото е заведено по жалба, че в България комуникацията на всеки може да бъда прихваната, а със събраната информация може да се злоупотребява. Двамата юристи твърдят, че законите, уреждащи тези въпроси, не предоставят достатъчни гаранции срещу произволно подслушване и злоупотреби.

Те твърдят, че съдебният контрол при разрешаване употребата на СРС е формален и неефективен. Адвокатите твърдят, че в България няма действащ ефективен механизъм за информиране на гражданите за обстоятелството, че са били обект на подслушване и проследяване.

Екимджиев и Кашъмов напомнят, че България вече веднъж е била осъдена заради подслушването, но не е предприела адекватни генерални мерки, водещи до преодоляване на констатираните от ЕСПЧ системни правозащитни проблеми. През 2013 година България създаде Националното бюро за контрол на СРС, но след отстраняването от него на Бойко Рашков и адв. Георги Гатев институцията потъна в пълно мълчание.

Резултатът е, че почти 100% от исканията на прокуратурата и специалните служби за прилагане на СРС са уважени, а съдебният контрол върху тяхната законосъобразност и обоснованост е формален и фрагментарен, се казва още в жалбата.

В нея се припомнят и редицата скандали със СРС, избухнали в последните години. "Жертви на тези скандали са включително премиерът, директорът на Агенция "Митници", народни представители, журналисти, лекари, спортисти…".