България се поклони пред Стоянка Мутафова (ГАЛЕРИЯ)

Стояна беше уникален пример за сила, сподели Калин Сърменов. Кеца: Тя ни вдъхновяваше с енергията си

Култура
13:17 - 09 Декември 2019
9690
България се поклони пред Стоянка Мутафова (ГАЛЕРИЯ)

България днес се прощава с великата Стоянка Мутафова - актрисата, която до последния си дъх игра на сцената и въпреки 97-те си години имаше енергия, на която биха завидели и младежи. Цели 70 години Кралицата на комедията радваше зрителите, които пълнеха залите й и се отблагодаряваха с бурни аплодисменти. 

Поклонението пред Каката на Сатирата, както бе известна Мутафова, започна в 11 часа. Белият ковчег с тленните й останки бе изложен за поклонение във фоайето на втория етаж пред театралната зала. Мутафова е сред основателите на Сатиричния театър и играе в първия спектакъл през 1957 г. По желание на дъщерята на актрисата - Мария Грубешлиева - Муки, тъжната церемония премина без официални слова.

На екран зад ковчега се прожектираха емблематични откъси от театрални и филмови изпълнения на Стоянка Мутафова. Муки приемаше съболезнования и често отиваше да гали портрета на майка си, на която тя е усмихната и с вечните си перли. До дъщерята на актрисата бе и мениджърът на легендата Евгени Боянов. Поклонението ще продължи до 16 часа.

Муки посреща Татяна Лолова


Стотици актьори, творци и общественици се простиха с театралната легенда, но за съжаление може би заради студа и мъглата дойдоха доста по-малко хора от очакваното. Много венци и цветя изпълниха фоайетата на храма на Мелпомена. 


"Обеща да е вечна. Стоянка е жива, тя е пример за всички нас", каза Татяна Лолова, която първа от златното поколение актьори дойде да се прости с по-възрастната си колежка. Преди нея с Каката се сбогува и директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

Мария Грубешлиева гали изображението на майка си



"Стояна беше уникален пример за сила и мощ и за това по какъв начин човек трябва да живее. За мен това е най-важното и няма да спра да го повтарям, за да могат поколенията, които идват да знаят кое трябва да им бъде приоритет. Така ще създадем нови примери, които да ни водят, защото без такива примери и енергия, които да уважаваме, няма да имаме бъдеще", каза Калин Сърменов.

 Калин Сърменов

"Докато Стояна, Калата и всички от това поколение, освен големи професионалисти, бяха и големи хора", категоричен е актьорът. Той допълни, че затова нашето общество трябва да си даде сметка "колко сме се омотали в ежедневието и собственото си харесване и сме забравили важните неща".


"Още си пазя снимка от първото ни турне със Стоянка през 75-та година в Стара Загора. Аз, тя и Жана Стоянович сме в едно сърце и пише на снимката "Спомен от службата". Много смешна снимка и сега като тръгнах си я погледнах. Стояна присъстваше на един от първите ми концерти. Тя се е познавала с моите родители и много се обичахме с нея. Поклон", коментира певицата Богдана Карадочева, която също бе много близка със Стоянка.

Богдана Карадочева плака за Стоянка


"Тя беше най-голямата. Освен че беше много образована, беше и много сетивна, имаше силна интуиция. А как само играеше! Всичко можеше да направи на сцената. Тя ни вдъхновяваше с енергията си. Обичам я, поклон!", добави певецът Васил Найденов, който се поклони заедно с Богдана Карадочева и импресариото си Ивайло Манолов.

И Кеца си взима последно сбогом с Госпожа Стихийно бедствие


"Последния път, когато се чухме по телефона, тя вече беше в болница. Попитах я как е и тя ми каза, че се чувства добре и че продължава. И аз й вярвах, че е добре. Но това са 97 години, нали се сещате. За съжаление съболезнованията са към целия български народ. С нея си отива една голяма епоха в българския, а и в световния театър", сподели председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Христо Мутафчиев се поклони пред доайена на българския театър


Николай Атанасов-Шуши, който е играл 23 години със Стоянка каза, че е вярвал, че тя ще доживее до 100.

Владо Пенев определи актрисата като динозавър


"Стояна никога не стана досадна. Тя беше пълна с живот. Динозавър. Всички сме огромни късметлии“, заяви и актьорът Владо Пенев.

"Много ми е мъчно. Цяла България я обича. За там ред няма. Светла ѝ памет", каза и Астор.

Цветя пред Стоянка Мутафова положиха още Йорданка Христова, Славчо Пеев, шефът на Театър "София" Иреней Константинов, Тончо Токмакчиев, Любо Нейков, Искра Радева, директорът на Народния театър Мариус Донкин, Ирен Кривошиева, Йорданка Фандъкова, Вежди Рашидов, Кристиан Вигенин, министърът на културата Боил Банов.


Последните думи на Стоянка, докато е в съзнание, били към дъщеря й Муки. "Обичам те...", промълвила актрисата. Тя отлетя към Небесния театър в ранната утрин на Никулден. Изпращаме я в деня, в който Стефан Данаилов щеше да навърши 77 години. Мастера почина десет дни преди Каката... Поклон пред двамата талантливи артисти!

 

 Снимки: Агнес Методиева