България спечели две световни титли в щангите за юноши

Стефчо Христов и Карлос Насар грабнаха златото на първенството в Лас Вегас

Спорт
15:34 - 15 Март 2019
1269
България спечели две световни титли в щангите за юноши

България грабна два златни медала на световното първенство по вдигане на тежести за юноши в Лас Вегас (САЩ). При 17-годишните щангисти Стефчо Христо в категория до 102 кг триумфира с титлата след общ резултат 315 кг.

В изхвърлянето той си осигури победата със 145 кг, а в изтласкването записа три шампионски излизания на подиума: 160 кг, 165 кг и 170 кг, което означаваше световна титла.

Това е второ злато за България, след като по-рано Карлос Насар завоюва титлата в категория до 73 кг с двубой от 291 кг. Третият ни щангист Георги Йочев се класира пети в категория до 89 кг.

Стефчо Христов е представител на варненската школа с треньор Живко Николов, състезател на НСК Титан. Той е по-малкият брат на младежкия олимпийски вицешампион от Буенос Айрес 2018 Христо Христов.

Карлос Насар, чийто родители са баща ливанец и майка българка, пък е възпитаник на школата в Червен бряг с личен треньор Илиян Илиев. Миналата година Насар стана европейски шампион в категория до 69 кг при 15-годишните, като на първенството в Милано грабна златото с 260 кг двубой.

Световните шампиони, наред с цялата българска делегация, се прибират в София утре вечер с полет от Истанбул.