България в топ 3 на Европа по дял на произведена атомна енергия

Европейският внос на ядрено гориво от Русия се е удвоил през миналата година, особено в Чехия и Словакия

САЩ
19:04 - 19 Август 2024
912
България в топ 3 на Европа по дял на произведена атомна енергия

България е в Топ 3 на Европа по дял на атомната енергия в общото производство за периода януари-май-2024. Според европейската статистическа служба страната ни е с 45% дял като пред нас са само Франция и Словакия.

Класацията попада в разширен репортаж на нидерландската обществена телевизия Nos, в който се казва, че страните от бившия социалистически лагер генерират в микса си огромни количества атомна енергия. Същевременно продължават да бъдат зависими с уран от Русия.

Въпреки опитите на западните страни да диверсифицират източниците си проучване на норвежка екологична организация показало, че европейският внос на ядрено гориво от Русия се е удвоил през миналата година. По-специално в Словакия и Чешката република се наблюдава значително увеличение на вноса от Русия вероятно в очакване на бъдещи санкции.

А докато бъдат наложени в хазната на Кремъл не престават да прииждат приходи по заобиколен начин. Такъв е и примерът с държавната ядрена компания "Росатом", която използвала холандско дъщерно дружество за прехвърляне на стотици милиони печалби, разкрива телевизията като се позовава на публикуван Годишен доклад на дъщерното дружество със седалище в Амстердам.

Русия се възползва от зависимостта на Европа от руския уранов сектор. Поради тази зависимост западните правителства все още не смеят да наложат санкции срещу корпорацията.

"Росатом" е основен производител на уран и ядрена енергия. Освен това държавната компания има ключова роля във войната като управлява превзетата Запорожка АЕЦ. Чрез холандското си дъщерно дружество Uranium One Cooperative руската държавна компания извършва дейност в добива на ядрената суровина в Казахстан и Танзания.

От тези страни постъпленията отиват първо в Холандия преди да бъдат прехвърлени в Русия. През 2022 г. холандската компания е реализирала печалба от 222 милиона евро. Десетки милиони от тях са прехвърлени на компанията-майка в Москва.

Търговията с уран и други дейности също носят солидни приходи в руската хазна всяка година. Според годишния отчет на компанията-майка "Росатом" е платил над 3,1 милиарда евро данъци през 2022 г.

Въпреки този наличен поток от пари към държавната хазна, "Росатом" остава незасегнат от европейските санкции. Ядреният сектор на Запад трудно може без компанията, която е най-големият доставчик на обогатен уран в света с пазарен дял от 35%.

"Русия е основен играч в ядрения сектор", казва говорител на Urenco. Тази компания е активна в обогатяването на уран. След избухването на войната виждаме как западни компании вече не искат да правят бизнес директно с Русия. В резултат на това търсенето на обогатен уран в Urenco се е увеличило.

Говорителят подчертава, че колкото и да не се иска на Европа, все още руската страна е невъзможно напълно да се замени от веригата. Особено по отношение на рециклирането на използван уран, услугите на руснаците в момента са единствената възможност. От 2022 г. в Обединеното кралство се работи по фабрика, която може да направи същото.

Друга пресечна точка на зависимост са старите съветски електроцентрали в Чехия, Словакия, България, Унгария и Финландия. Тези атомни електроцентрали ВВЕР традиционно работят с руски горивни пръти. Европейските компании също търсят алтернативи. Преди няколко месеца например в България сключи споразумение с Уестингхаус и по този начин се опитва да се освободи от руската зависимост, отбелязва нидерландската медия. Сключената договорка не остана незабелязана от нидерландската компания, която чрез официалния си профил в "Линкедин" поздрави българските ядрени власти.

Европейският съюз досега не е наложил санкции срещу "Росатом" и свързаните с него дружества. Този картбланш гарантира, че руският уран също ще попадне в Холандия. През февруари националната Агенцията за ядрена безопасност и радиационна защита (ANVS) е издала няколко разрешителни за внос на рециклирано руско ядрено гориво. Използваният уран идва от френски ядрен реактор, които го изпращат в Русия, а след това рециклираният материал отново обогатява в Urenco. Базираната в градчето Алмело компания не прави директен бизнес с Русия.

В Съединените щати призивите за санкции срещу руския ядрен сектор стават все по-силни. Особено след американския вестник Уолстрийт джърнъл миналата година публикува статия за все по-активната роля на "Росатом" като доставчик на руската армия. Както в републиканския, така и в демократическия лагер, настояват да се да наложат санкции и на "Росатом". Освен това от 2028 г. нататък САЩ ще прилагат Забрана за внос на руския уран.