Българската кралица на тортите в Лас Вегас

Налудничавите поръчки са нещо нормално за Щатите - от бисквити, изпечени на въглен, до веганска торта

Нещо за четене
13:25 - 22 Април 2019 (обновена)
9759
Българската кралица на тортите в Лас Вегас

В Щатите е пълно с българи. Нормално - голяма на площ страна, с големи възможности, а според някои и неограничени. Всеки търси своето щастие, всеки се опитва да пасне като дялан камък на мястото си. Особено в чужбина, където животът е труден, но според някои и по-лесен от този в България. Причината е ясна - конкретни и точни правила, които се спазват. Тогава наистина е лесно. Лесно изглежда отстрани.

Наистина, много българи има в САЩ, но те са се съсредоточили към Чикаго и Ню Йорк, където има най-много наши сънародници. Малко са тези, които отиват на Запад, в Невада. Там, където американците построяват от пустинята рай за развлечения, почивка, хазарт и пазаруване. Лас Вегас е световната столица на хазарта - поне така я рекламират навсякъде.

Част от американците правят връзката с Вегас заради Джена Джеймисън - една от най-изнествите порноактриси. А българската връзка е певицата Кичка Бодурова, която дълги години живееше там със семейството си, а побратимен на Лас Вегас град е... Перник.

Сега ще ви запознаем с още една българка - Лили Лучкова, която е толкова добра в правенето на сладкарски изделия, че на американците им се извива свят. А всичко започва къде на шега, къде целенасочено - с надежда за добро бъдеще за нея и семейството й. И Лили трябва да направи крачката. Огромната крачка от няколко хиляди километра в посока Лас Вегас и създаването на Luchkoff Patisserie.

"Направихме тази стъпка заради всичко, което се случваше в България - политическата ситуация и липсата на добри перспективи за развитие, сривът в образованието - разказва Лили. - С моя съпруг започнахме да обмисляме варианти за напускане на страната. Наши приятели от години играеха в лотарията за зелени карти и един ден в разговор те ни предложиха да подадат и за нас. Не се случи от първия път, не сме чак такива късметлии, но стана от втория", разказва Лили за началото.

Мъжът й е изтеглен от лотарията, а това, естествено, отваря врати на цялото семейство. Те преминават успешно през всички процедури и така стартира търсенето им на по-добри възможности - както за самите тях, така и за двете им деца.

"Оставихме живота, който бяхме градили заедно като семейство в продължение на 15 години - дома си, работата си и тръгнахме към неизвестното в преследване на американската мечта. Избрахме Лас Вегас, защото нашите кумове живеят тук и имаше кой да ни подаде ръка, а това е важно, когато започваш живота си от нула", продължава Лили Лучкова.

Когато се ражда синът й, който в момента е тийнейджър почти на 15, тя започва да се замисля с какво точно се храним - полезно ли е.

"Започнах да готвя повече, да приготвям десерти и някак се увлякох по тортеното декориране - разкрива тайната на страстта си собственичката на Luchkoff Patisserie. - Започнах да чета, да събирам информация, намерих съмишленици, с които споделяхме една и съща лудост и потънах.

Потънах в света на захарните фигурки, опитите да създавам красота от захар, да радвам хората и децата. Естествено, семейството ми и приятелите ми бяха опитни зайчета дълго време.

Правех, мажех, не винаги успешно, но инатът ми надделяваше и продължавах да експериментирам".

И постепенно хобито й лека-полека се превръща в домашен бизнес, който започва да се развива стремително. В сънищата й и мечтите й тя се пренася в онова свое местенце, където твори. А това съвпада точно с времето, когато мъжът й печели така бленуваната зелена карта.

"След много разговори решихме, че ще имам своето местенце, но то ще е в Америка. И така вече почти 3 години се занимавам със страстта си. Много се притеснявахме, особено в началото. Америка се оказа много стимулиращо място за правене на бизнес. Държавата подкрепя малките и им дава шанс да пораснат. Институциите работят много по-стегнато от българските.

Отварянето на бизнеса ни с всичките разрешителни и процедури отне месец и нито един цент под масата. Нито един!", разказва Лили с радост, че е далеч от родната корупционна действителност в институциите.

"Първата ми поръчка тук за Luchkoff Patisserie беше от приятел и се случи 2 седмици след пристигането ни. Все още си пазя 100-доларовата банкнота, с която ми плати!" - такива са поне традициите у нас, но явно и в чужбина.

                                  Първата торта, направена от Лили в Лас Вегас

"Научих ги и все още ги уча, но и ще продължа да ги уча на добра храна, на вкусни и качествени сладкиши. Това беше и най-трудното в началото, да ги накарам да се доверят, поне веднъж, да опитат", споделя за своята лична мисия Лили.

В Щатите продават основно на фермерските пазари. Прието е хората преди да купят, да опитат мостра.

"Е, в началото не можех да ги накарам дори да опитат. Марка се налага с време, не става от раз, а с много постоянство, упоритост, дори известна доза лудост. Хубавото е, че инатът ми надделя и вече виждам развитие. В садкарничката работят още двама човека с мен и заедно правим едни от най-добрите европейски десерти в града, както и поръчкови, декорирани торти. Хората вече ни познават и ни търсят. И това е много приятно", разказва още сладкарката.

Разбира се, на този свят нищо не се случва лесно. Лили работи много, без почивен ден, повечето пъти по 12 и повече часове на ден. Дори и децата й помагат и работят в семейния бизнес.

"Всеки ден, когато съм изморена, в края на работния ми ден си задавам въпроса: "Защо ми беше на баир лозе?" Често ми идва да изляза, да заключа и да не се върна!" - коментира нормалните моменти на слабост Лили. Но те не траят дълго, защото след краткия сън идва новият работен ден, който започва с нова доза енергия и ентусиазъм. И борбата продължава, както и преди това в България, но с една съществена разлика - там има светлина в тунела и семейство Лучкови я вижда.

"Мечтая си за момента, в който ще имам стабилен екип от хора, които да вършат рутинната работа, а аз ще мога да се отдам спокойно на това, което обичам - да декорирам, защото това всъщност беше причината да създам всичко това", допълва останалата част от мечтите си кралицата на сладките неща.

Конкуренцията е огромна, разбира се. Това все пак е Лас Вегас - меката на туризма и шоубизнеса. Всички идват тук, най-вече туристи, а поради тази причина има и много развити бизнеси с храна, с десерти, има много пекарни. И всичко това е събрано от цял свят.

"На всеки ъгъл можеш да видиш пекарна, брандове от световен мащаб... И ние! - споделя с нескрита усмивка и задоволство Лили Лучкова. - Това доста ме беше стресирало в началото. Като поле за първоначална реализация намерихме фермерските пазари във Вегас. Още докато се подготвяхме за това приключение в България, съпругът ми беше проучил всичко. Къде са, кои фирми, как се кандидатства, какво е необходимо. Беше проучил целия път, който да извървим и тук просто го извървяхме.

Започнахме с един пазар на седмица, сега имаме 10. За тези почти 3 години пред очите ми минаха много фирми, които идваха, издържаха по няколко месеца и си тръгваха. Това, което ни държи на повърхността е качеството, което предлагаме.

Има американци и американци. Хората с възможности се грижат за себе си и търсят качество. Именно те са нашите клиенти", хвали се Лили.

Семейството няма много време да обикаля из Щатите, тъй като предимно работи. Когато имат свободно време, винаги се стремят да са някъде на ново място, да откриват нови местенца, като Големия каньон в Аризона.

"Когато застанеш на ръба, дъхът ти спира! Националният парк "Йосемити" също е доста впечатляващ.

Америка е огромна страна и тук всичко е гигантско и грандиозно. Имаме още толкова много да видим... Но ни трябва и време", споделя още Лучкова.

Наред с всички ангажираности около сладкарството, тя има и своите странни поръчки.

"Най-странната ни поръчка не е торта. В България имах по-странни, всъщност. Тук имаме редовна клиентка, която си поръчва най-продаваните ни бисквити, но силно препечени, почти на въглен. - признава Лили. - Една от най-трудните ни поръчки е торта, но която трябваше да е веганска - без глутен и без захар с уточнението, че човекът не обича плодове!", коментира своето най-голямо предизвикателство Лили.

"Реално трябваше да направя от нищо нещо. След рождения ден ми се обадиха да ми благодарят за добрата работа. Това са моментите на удовлетворение, заради които си заслужава целият този труд", допълвя тя.

Животът във Вегас е шарен и красив. Това е много нов град, добре поддържан заради туризма и много светъл. Всичко и навсякъде блести и не случайно обичаме да оприличаваме нещо "като Вегас". За туристите, естествено, е непрекъснат купон, но за тези наши сънародници е просто красиво и добре устроено място за живеене.

"Изумително е какво е направено от тази пустиня. Вегас е каменна пустиня. Навсякъде извън облагородените площи е камънак и прахоляк, но вътре в града, особено в хубавите части, където живеем и ние, е оазис - зеленина навсякъде, палми, поддържа се. Всеки ден косят, садят и чистят от шума. Казината са пълни! Пълни са с хора на средна възраст, преследващи джакпота. Ние играем рядко. Слагаме определена сума, проиграваме я и се омитаме", говори Лили за страстта, която обзема всички и трудно може да се избегне в такова населено място.

"Променихме се с времето, колкото и малко да е то, откакто сме тук. Кое ни промени ли? Реалността! Америка не е за хора, които идват и очакват всичко, поднесено на тепсия. Тук трябва да работиш много здраво и това се цени. Американците не знаят какво имат и не се страхуват да го изгубят. Ние знаем откъде идваме, какво сме оставили и за какво се борим. Те просто се носят по течението", споделя своята гледна точка Лили.

Повечето наши сънародници, които отидат на гурбет в чужбина, лека-полека започват да избягват контакта с други българи. Там си показваме рогата и нелицеприятните части от характера. Но Лили е на друго мнение.

"Българите в Америка са най-доброто нещо. Дойдохме Лас Вегас, защото нашите кумове са тук, както ви споменах вече. Попаднахме в една изключителна компания от българи, които ни оказаха невероятна подкрепа", не крие задоволството си Лучкова, която преди да се пресели в Щатите, работи като монтажист в телевизия.

"Липсва ми понякога работата като монтажист - особено, когато видя нещо, което търпи корекции. Приятелите и семейството са това, което ми липсва най-много. С най-близките поддържам връзка всекидневно в социалните мрежи. Липсва ми морето. Много! Липсва ми планината и карането на ски", говори с тъга за липсите заради голямото разстоянието и търсенето на по-добър живот.

Но това, което кара Лили Лучкова и семейството й да продължат напред, да продължат с борбата, е фактът, че децата им се адаптират най-бързо и се развиват превъзходно.

"Справят се добре в училище, даже Калоян 2 години поред, в различни училища, стана ученик на месеца!", споделя гордата майка.

И така - Luchkoff Patisserie е вече почти на 3 години, но Лили се радва, че нещата вървят добре и американската мечта не е само блян, а реалност. Стига да бъдеш упорит, да имаш идеи и да можеш да ги развиеш. Разбира се, да могат да достигнат и до подходящата аудитория, до своя краен потребител, който в последствие да остане доволен. Останалото наистина е лесно.