Български евродепутати призоваха ЕС към мерки за освобождаване на заложниците на хутите

Актуални новини
12:40 - 24 Април 2024
1255
Български евродепутати призоваха ЕС към мерки за освобождаване на заложниците на хутите

Български евродепутати призоваха върховния представител по външната политика Жозеп Борел да направи всичко възможно, за да бъдат освободени заложниците на хутите в Червено море, след които и двама българи. Това стана по време на дебат, посветен на безпрецедентната атака на Иран срещу Израел в Европейския парламент в Страсбург.

"Директното нападение на Иран срещу Израел е изключително тревожна ескалация на конфликта. Застрашаването на сигурността на корабоплаването в Червено море трябва да спре", каза евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев:

"Тези моряци, между които българи, румънци, филипинци, украинци, мексиканци, не бива да плащат цената за агресивната регионална политика на Иран, която подстрекава и подкрепя финансово действията на хутите. Г-н Борел, обръщам се към вас да направите всичко възможно европейските граждани на всички, които са заложници на хутите, да бъдат освободени, колкото се може по-бързо и да могат се върнат по домовете си. И, както неведнъж сме настоявали, Корпусът на гвардейците на Ислямската революция, който стои зад различни терористични дейности, трябва да бъде добавен в списъка на санкциите и терористите в Европа".


"Европа трябва да е лидер в инициативата за постигане на мир в Близкия Изток. Конфликтът се разраства и застрашава сигурността на  европейските граждани", подчерта от своя страна евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева:

"Г-н Борел, тук опираме и да двойните стандарти, дали ако това бяха граждани на по-големи европейски държави, щеше да се стигне дотук. Това подкопава доверието в ЕС и неговите възможности да защити всички европейски граждани без разлика от тяхната националност".