Българските градове тържествено отпразнуваха 6 септември

В Кърджали, Шумен, Враца, Пловдив и Кюстендил народът поднесе цветя пред паметниците

Новини
12:34 - 06 Септември 2019
1834
Българските градове тържествено отпразнуваха 6 септември

С тържествен ритуал пред Паметника на Освободителите, жителите на Кърджали отбелязаха 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Поднесени бяха венци и цветя от различни институции.

В словото си по случай светлата дата, заместник-кметът Веселина Тихомирова посочи, че Съединението е първият самостоятелен държавнически акт, с който българският народ доказва преди 134 години, че младото българско княжество заслужава своето достойно място на картата на света.

"Цялата значимост на Съединението, мащаба на постигнатото, а оттам и днешното му звучене, можем да осъзнаем само ако си дадем ясна сметка за дълбоката същност на извършеното, за същината на силите и факторите, дали си историческа среща на 6 септември 1885г.", каза още Тихомирова.

Тържественото отбелязване на 6 септември в Кърджали уважиха народният представител Адлен Шевкед, областният управител Никола Чанев, директорът на ОД на МВР старши комисар Атанас Илков, ръководствата на общинска и областна администрации, представители на различни институции, граждани.

След официалната част, всички присъстващи бяха поздравени с кратка музикална програма.

С полагане на венци и цветя в Шумен бе отбелязан Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. За да отбележат годишнината пред Паметника на загиналите във войните на пл. "Кристал" се събраха представители на местната власт, народни представители и десетки шуменци.

"Има дати, които остават в историята не само заради важните събития, случили се на тях, а и заради значимите поуки за бъдещите поколения. Датата 6 септември 1885 година, на която се осъществява Съединението на Княжество България с Източна Румелия определено е една от тях. Това събите дава ценни поуки не само за бъдещите поколения българи, но и за държавите, които със своето влияение и своите военна и икономическа мощ определят световния ход на историческото развитие. Тези поуки се състоят в това, че колкото и да са могъщи тези Велики сили мощта им не е достатъчна да сломи обединеният от справедлива кауза дух на българския народ" , каза в словото си зам.-деканът на Факултета "Артилерия, ПВО и КИС" към Националния военен университет "Васил Левски" подполк. Цоню Цонев.

С поднасяне на венци и цветя пред паметника Булаир в Кюстендил бяха отбелязани 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Тържествената програма по повод Съединението започна с издигане на националното знаме на България. На честването бяха областният управител Виктор Янев и кметът на община Кюстендил Петър Паунов, представители на Общинския съвет, на политически и неправителствени организации, на патриотични сдружения и съюзи.

Пред присъстващите беше прочетена част от манифеста, издаден на 8 септември 1885 година от първия княз на Освободена България - Александър Батенберг. В тържественото слово беше посочено, че Съединението на разпокъсана България е акт, колкото политически, толкова и емоционален, започнал от шепа вярващи в единството на нацията българи, които без страх и без кръв са успели да извършат немислимото.

"Този лозунг, който е поставен на нашия парламент показва неговата вековна значимост - обединени в любовта към България. Разбира се, водещото е свободата на духа - този християнски дух, който побеждава всички съвременни изкушения", каза кметът на Кюстендил Петър Паунов.