Българско изобретение се бори 100% успешно срещу COVID-19

Благодарение на йонизатора в болницата в Стара Загора няма нито един заразен медик

Новини
18:21 - 26 Август 2020
8327
Българско изобретение се бори 100% успешно срещу COVID-19

В началото на юли 2020 г. група от 239 учени призова СЗО и властите да преразгледат взетите мерки и да ги съобразят с нови изследвания, които показват, че SARS-CoV-2 може да лети до 10 метра и да остане във въздуха повече от месец, преди да се утаи. Ако заразен човек кихне или се изкашля, той изхвърля капчици с различни размери. По-тежките падат, но по-леките се запазват в аерозоли. Ето защо учените горещо препоръчват нови мерки, които пречистват въздуха, като засилване на вентилацията на закрити пространства, използването на UV лампи, високоефективни въздушни филтри. Българско изобретение обаче печели овациите със система, която убива коронавирусите изцяло, при това - без да е опасно за организма.

Старозагорската фирма "Елфитех" е автор на уреда. Дружеството се управлява от инж. Жеко Ганев професор по електрофизика, с множество патенти. Работил е в БАН и в един от големите институти в Русия в областта на плазмената химия и физикохимия. Има две докторски дисертации в областта на нискотемпературната плазма и оптикоелектрониката. С обявяването на епидемията от коронавирус екипът на проф. Ганев започва да търси ефективни решения за борба с патогена. Стъпвайки върху разработките си за „генератор за студен електростимулационен синтез на коронарен озон“ (патент за изобретение N 65999 B1), фирмата създава „многофункционален концентратор на анионен кислород за превенция на вирусни инфекции“. По-простичко можем да го наречем йонизатор. Изобретението пази безпрецедентно от зарази и дава сили на вече заболелите да се справят по-бързо със симптомите.

Изтъкнатият кардиолог проф. Иво Петров също вече ползва уреда в кабинета си. В болницата в Стара Загора пък няма нито един заразен медик. 

Озоновата молекула се състои от три кислородни атома, нестабилна е и лесно се разлага. Благодарение на това, че е силно реактивен и с висока окислителна активност, с лекота унищожава вируси, бактерии, органични и неорганични съединения. Според ЕРА – агенция за опазване на околната среда на САЩ, озонът е по-ефективен от хлора при унищожаване на вируси и бактерии, а според FDA – американската агенция за контрол на храни и лекарства, е одобрен дезинфектант, „общо признат като безопасен“. Озонът има пълно одобрение за приложение за директен контакт с храни и е алтернатива на хлора за дезинфекция на вода. Разлага се на кислород, като не оставя токсични странични продукти, припомня "Списание8". 

Обогатеният с озон въздух обаче крие и опасности при продължително вдишване и когато концентрацията е по-наситена. Има риск от образуване на свободни радикали. Затова нормите за безопасност и здраве на труда на САЩ, както и Наредба 12 на МЗ определят, че хората не трябва да са изложени на обемна концентрация на озонов газ, по висока от 0,20 частици на милион за 10 минути.

Тази доза според проф. Жеко Ганев обаче е недостатъчна за пълната деактивация на коронавирусите?! Какво да се прави тогава? „Озоновата молекула може да се разложи до молекулярен кислород с увеличен обем; до молекула и атом кислород; до три отрицателни кислородни йона (анионен кислород)", обяснява той. 

Именно синтезирането на три кислородни аниона при специфични условия, зададени от екипа, дава възможност да се получи активна, но безопасна за човека концентрация от кислород, която в същото време деактивира 99,5 % коронавирусите, в т.ч. и новия коронавирус.