Българско участие на прайда с лодки в Амстердам (СНИМКИ)

Новини
18:26 - 04 Август 2019
5882
Българско участие на прайда с лодки в Амстердам (СНИМКИ)

Гей прайдът в Амстердам традиционно завърши вчера в каналите на холандската столица. Кулминацията на едноседмичните шествия на ЛГБТ общността в града традиционно е на лодки. Тази година специален гост на прайда в Амстердам беше и Александър Петров, който миналия месец спечели титлата Мистър Гей Европа 2019. 

“Уникално изживяване! Колкото и да снимаш или записваш видеа по никакъв начин не може да се уловят енергията и усещането”, описа пред Lupa.bg разкодката си с лодка Александър Петров. Той беше специален гост на лодката на Мис Холандия, а това беше първият му международен ангажимент след спечелването на титлата преди седмици в Кьолн.

Около 500 000 души са взели участие в традиционния парад, но само малцина са имали късмета да се натоварят на шарените лодки и да се  потопят в магията на партито. Според организаторите на парада, в канала са били допуснати само 80 лодки, включително такива, представляващи холандската полиция, военни и предприемачески организации

Александър Петров беше специален гост на Мис Холандия

“Помнете миналото, създавайте настоящето” е мотото на тазгодишния прайд в Амстердам, тъй като парадът отбелязва 50-годишнината от бунтовете в Стоунуол. Тогава след полицейско нападение на гей бар в Ню Йорк започват размирици и това катализира модерното движение за правата на гейовете.

От старта си през 1996 г. парадът в Амстердамския канал бързо се превърна в едно от най-мащабните събития в холандската столица. Заради огромната му популярност организаторите са принудени да забранят частните лодки по време на прайда. На зрителите е забранено да носят собствени озвучителни системи на партито.