Балтов: Отваряме пак "зелените коридори" след инжекциите на хората от СИК

Масовата имунизация ще тръгне пак, след като пристигнат новите дози на "Астра Зенека"

Новини
13:18 - 02 Март 2021
1193
Балтов: Отваряме пак "зелените коридори" след инжекциите на хората от СИК

"Зелените коридори" са временно затворени, за да бъдат ваксинирани с предимство членовете на секционните избирателни комисии. Имунизацията започва от днес. Това стана ясно от думите на шефа на "Пирогов" Асен Балтов.

Направени са списъци, които се дават от РЗИ на големите болници. Отворени са толкова пунктове, колкото и когато имаше „зелени коридори“. Идеята е максимално бързо, до 10 март, всички, които желаят от избирателните комисии, да бъдат ваксинирани с първата доза Pfizer/BioNTech. След 21 дни ще бъда поставена и втората доза. Реално за 4 април те ще бъдат абсолютно покрити с две дози ваксини, заяви той по отношение на наближаващите парламентарни избори.

Според него, когато премине фазата с поставянето на първата доза на членовете на секционни и районни избирателни комисии, вероятно „зелените коридори“ за всички граждани отново ще заработят.

„Знаете, че няма достатъчно ваксини. Това, което трябваше да дойде през февруари, не дойде, говоря за векторната ваксина ("AstraZeneca"). Надяваме се, че ще има допълнителни доставки през март месец. Общо заявеното количество е около 550 хиляди дози ваксини, които ще дойдат през март месец. Нищо няма да попречи да продължим“, увери шефът на "Пирогов".

От днес в “Пирогов” имунизират само членовете на Секционни избирателни комисии и всички, на които трябва да се постави втора доза ваксина. Поради изчерпване на количествата ваксини свободният достъп до имунизационните пунктове в спешната болница, както и в други две големи лечебни заведения в София – във ВМА и “Света Анна”, се прекратява. “Зеленият коридор” ще заработи отново след ново зареждане с препарата на “AstraZeneca”.