БАН показа римското съкровище от Ихтиман

Актуални новини
15:45 - 15 Декември 2022
2944
БАН показа римското съкровище от Ихтиман

Съкровище от римски монети, датирано от II – III в., и открито случайно през 1907 г. в Ихтиман, е експонат на декември в Националния археологически музей. Това информират от Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН).

Състояло се е от около 2000 сребърни римски монети, поставени в гърне. Запазената част от находката, постъпила в колекцията на Археологическия музей в София, се състои от 113 сребърни римски монети, около 5-6 процента от оригиналния състав на съкровището. Те се отнасят към два различни номинала – денарии и антониниани, като преобладават денариите. 

В частта от находката, намираща се в Археологическия музей в София, най-ранните монети са от времето на император Траян (98–113 г.), а най-късните са отсечени при управлението на Елагабал (218–222 г.). По всяка вероятност находката от Ихтиман се отнася към най-голямата група монетни съкровища, намирани на територията на България, чието укриване в годините около средата и третата четвърт на III в. е резултат от опустошителните варварски нашествия, засегнали римските провинции Мизия и Тракия.

Съкровището е част от експозицията “130 години Национален археологически музей”, която може да бъде посетена в зала “Временни изложби” до 5 февруари 2023 г.

Снимка: Национален археологически институт с музей при БАН