Бандити варят ракия в затвора

Крадци и изнасилвачи бъркат шльокавица от плодове, захар и мая, друсат се с грузински чай

Крими
14:16 - 22 Януари 2019
3393
Бандити варят ракия в затвора

Бандити варят ракия с подръчни материали зад стените на Централния софийски затвор. Пред lupa.bg служител на задната призна, че забранената алхимия е сред най-честите нарушения на правилника, за които охраната зорко бди от години.

 

„Затворът на бул. „Ген. Николай Столетов” 21 е сред най-строго охраняваните места за лишаване от свобода, тук обикновено има между 1400 и 1600 престъпници, всеки с номерата си. Въпреки солидната охрана пандизчиите редовно варят свой самогон. Начини дал Бог”, вдига рамене служителят. Най-често ракията се прави от плодове, според сезона, които си набавят от дневната дажба.

В началото на лятото се набляга на череши, после идва редът на кайсии, праскови, круши, ябълки. През зимата, когато плодовете в столовата са малко, в употреба влиза дори хлябът, от който правят нещо като водка. „Това е затворническо питие, магьосници са”, заключи очевидецът на нелегалното производство.

Сред любимите методи за добиване на огнена вода е варенето в кафеварка, която не фигурира сред забранените уреди зад 5-метровите стени на панделата. Кафеварката трябва да с резервоар в долната част, в който се слагат предварително ферментиралите плодчета, смесени със захар, мая и вода. Всички нужни за дестилацията продукти престъпниците си ги набавят от столовата, малко по малко, ден след ден, плод по плод. В горния край на кафеварката пък раираните контрабандисти поставят маркуч, през който излиза високоградусовата алкохолна пара. Тя пък се прекарва пред бутилка със студена вода за охлаждане и накрая стограмката е готова.

Макар че качеството ѝ не позволява да участва на конкурси, ракията си има своите фенове поради ефекта на „омагьосването”, който предизвиква, обясни източникът ни. По-смелите закононарушители, обикновено крадци или изнасилвачи, се пробват да варят упойващата течност дори в промишлени количества. За целта обаче се използва кофа, в която се слагат мармалад, сладка, компоти, каквото има под ръка. Добавя се захар, мая и вода и материалът се оставя да ферментира.

По-рядко се случва да се майстори водка от затворническите комати, но рецептата се знае от малцина алхимици, които упорито мълчат. През последните няколко години у нас навлиза и една руска иновация – друсане с грузински чай. Полученият продукт е наречен "чифир". Процесът е елементарен - чаят се вари часове наред, като само се долива вода. Целта е в съда да остане течност не повече от два пръста. Получената субстанцията е изключително силна и при консумация действа като дрога.