Банкерът на прехода Атанас Тилев е на финал за купуването на ЧЕЗ

Актуални новини
19:00 - 23 Юли 2020
14124
Банкерът на прехода Атанас Тилев е на финал за купуването на ЧЕЗ

Административният съд на София област отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което бе спряна сделката за ЧЕЗ. Заради решението на комисията пропадна продажбата на ЧЕЗ на дружеството "Еврохолд" с мажоритарен собственик Старком холдинг, в който акционери са Асен Христов, Кирил Бошов и Велислав Христов. А Lupa.bg още в началото на сделката писа, че зад нея всъщност стои милиардерът и бивш агент на ДС Атанас Тилев. Емблематичният бизнесмен е част от сделката чрез куп свързани лица и фирми, водещи иемнно до "Еврохолд". 

Съдът връща делото във вид на преписка на КЗК за ново произнасяне, като комисията трябва да спази задължителните указания дадени в мотивите на съдебното решение.

Освен това съдията Георги Николов осъжда Комисията за защита на конкуренцията да заплати на „Еврохолд България“ АД съдебни разноски в размер на 10 050 лева.

Решението може да се обжалва с касационна жалба в 14-дневен срок от съобщаването на страните пред Върховния административен съд.

С решение от 24 октомври 2019 г. Комисията за защита на конкуренцията забрани "концентрацията между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване на непряк едноличен контрол от страна на "Еврохолд България" АД върху предприятията на ЧЕЗ в България."

КЗК е установила, че "нотифицираната сделка ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор. Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти."