Банките у нас приключват 2019-та с доста висок капитал

Трезорите преборили редица предизвикателства

Икономика
16:50 - 13 Декември 2019
3912
Банките у нас приключват 2019-та с доста висок капитал

Ако теглят чертата в края на годината, повечето хора ще установят, че са на минус. Или най-малкото доходите им не са мръднали. За банките в България обаче това съвсем не е така.

Въпреки предизвикателствата пред банките у нас те завършват отиващата си 2019-та година с доста висок капитал. Равносметката е на Петър Андронов, председател на УС на Асоциацията на банките в България.

„През изминалата година имаше редица предизвикателства - ниските лихвени проценти, които особено на пазарите бяха даже отрицателни, имахме и политически фактори през изминалата година с голямо значение и голям резонанс в икономиката - избори в България, избори в Европа, Брекзит, търговски войни”, коментира Андронов пред Фокус.

Според него всички тези неща са оказали сериозно отражение върху икономиката на Еврозоната, на Европа.

„Въпреки това мога да кажа, че на фона на тези предизвикателства годината беше успешна за банките, те завършиха или завършват с доста висок капитал", признава председателят на УС на Асоциацията на банките в България.

Според него партньорството с ЕЦБ е било полезно и високоефективно, защото е донесло на България легитимност пред външния свят.