Банковите такси поскъпват

Икономика
16:25 - 17 Януари 2022
2231
Банковите такси поскъпват

Оттук нататък всички услуги, които използваме на гише в банков офис с банков служител, ще стават все по-скъпи, предупреди кредитният консултант и изпълнителен директор на Кредит център Тихомир Тошев в ефира на БНР. 

Относно срочните депозити Тошев посочи, че банките, които предлагат такива депозити, вече са много малко, а повечето изобщо са премахнали тази възможност.

„Всички големи банки нямат лихви по депозитите. Банките са пълни с пари. Тъкмо бяха позаглъхнали последиците от предишната световна финансова криза и се появи коронавирус кризата, а хората пак се настроиха спестовно и в момента българите държим над 62 милиарда в банките", коментира той. По думите му раздадените кредити са 28 милиарда.  Тъй като повечето банки не плащат никакви лихви върху спестените средства, хората си държат парите в обикновени разплащателни сметки, допълни  Тошев.

Според експертът малките депозити намаляват и се теглят - масовият българин не може да заделя и дори харчи от вече спестените си пари. 

"Около 20% от българите са тези, които забогатяват повече и трупат повече депозити. 80% по-скоро са в другата част, където им се налага дори да харчат част от малките си спестявания", обяснява той. 

Тошев подчерта, че през миналата година във всички сегменти на кредитирането  се наблюдава ръст -за покупка на жилища са изтеглени над 5 милиарда.

Експертът отбеляза още, че извън традиционната форма на инвестиция в недвижим имот, много хора вече започват да се оглеждат и за други инструменти, с които да защитят парите си срещу инфлацията: злато, взаимни фондове, застраховки живот с инвестиционен характер, допълнително пенсионно осигуряване.