Бареков: Качете веднага заплатите на тираджиите с 20%

Нека Джамбазки се откаже от заплатата си от 7000 евро като евродепутат и той да се качи на тира, за да види при какви условия работят шофьорите, изригна пловдивчанина

Политика
14:06 - 29 Март 2019
6027
Бареков: Качете веднага заплатите на тираджиите с 20%

Николай Бареков обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат на задаващите се избори. Изявлението той направи по време на конференция, организирана от него и и Групата на Европейските консерватори и реформисти.

Партията му „Презареди България” обаче влиза в битката за евровота с млади лица, като преговорите с партия „Атака” продължават 

Бареков благодари на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов за това, че са запазили неутралитет в създалата се кризисна ситуация около гласуването на Пакета „Мобилност” в Европейския парламент. „Министър-председателя дори ми се обади да чуе аргументите ми, като отчете, че са разумни и трябва да се извадят на масата и да се върви към един истински дебат”, обяви евродепутатът пред пълна зала с млади членове и симпатизанти.

„Средната заплата на един тираджия у нас е около 2000 евро, реалният осигурителен доход обаче е 260 евро. Освен това, масово тези хора се прибират на родна земя и виждат семействата си един път на 11 месеца”, заяви Бареков в защита на позицията си. Той призова колегите си противници на Пакета „Мобилност” Ангел Джамбазки и Андрей Новаков да се откажат от евродепутатските си заплати в размер на над 7000 евро, да се качат на тировете и да установят сами условията на живот на наемните работници по международните пътища.

„Демографският  проблем, който е освен за България, ще бъде решен само тогава, когато българинът получи европейски доходи и европейски условия на труд”, категоричен е той.

От изявлението му стана ясно още, че е склонен да промени позицията си при две условия  – „незабавно увеличаване на заплатите на шофьорите на камиони с 20% и второ – всички трудови договори да бъдат ревизирани и държавата да се намеси, така че българските шофьори, които карат по пътищата на Европа, да не взимат минималната заплата, а да взимат реалните пари, които им се полагат”.

По думите му в момента българските тираджии работят за 2000 евро заплата и се прибират у нас веднъж на 11 месеца, ако превозвачите фалират – „шофьорите ще намерят работа в Западна Европа, ще взимат по 8 000 евро заплата, които пари ще връщат в България и ще се прибират всеки месец при семействата си, заради желязната нормативна уредба в тези страни”. Бареков призова още едрите превозвачи да продадат скъпоструващите си Ламборгинита и Поршета, които по думите при някои от тях наброяват 10-20, и да вдигнат заплатите на своите работници.