Бащата на Борис Джонсън не се извини за нарушението, защити пътуването си до Атина

Стенли Джонсън заобиколи забраните, като влее в Гърция през България

Новини
22:01 - 04 Юли 2020
2141
Бащата на Борис Джонсън не се извини за нарушението, защити пътуването си до Атина

Бащата на британския премиер Борис Джонсън - Стенли Джонсън защити широко критикуваното си решение да лети до Гърция точно сега, съобщиха световните информационни агенции.

Той обясни пътуването си с бизнес дела във връзка със свои имоти в страната.

Той каза, че има само една седмица преди 15 юли - датата, на която той предвижда, че Гърция най-накрая ще разреши полети от Обединеното кралство.

В петък британското правителство заяви, че от 10 юли ще премахне изискването хората, пристигащи от десетки страни, включително Гърция, да прекарат 14 дни в изолация.

Джонсън заяви, че предстои да се върне във Великобритания на тази дата, което означава, че според новите насоки няма да се налага да се карантинира сам.

Той отказа да коментира дали пътуването му създава проблеми на сина му, който прекара седмица в болница с Covid-19 през април. Борис Джонсън също отказа в петък да бъде привлечен към уговорките за пътуване на баща си.

Както стана ясно по-рано, бащата на министър-председателя на Великобритания е пътувал до Гърция през България като по този начин е нарушил правителствените съвети по повод пътуванията заради пандемията.

79-годишният мъж е пристигнал снощи в Атина, за да посети планинската си вила. Той се похвали с пътуването си в две публикации в Инстаграм, показващи, че самолетът му лети над Атина.

Пътуването на Джонсън показва, че е възможно да се пътува през трета държава, като се заобиколят правилата, предназначени да спрат разпространението на коронавируса.

Във вторник Гърция обяви, че удължава забраната си за полети в Обединеното кралство до 15 юли. Мерките ще бъдат подложени на непрекъснат преглед, според премиера на страната Кириакос Мицотакис.

Според сегашните правила, Джонсън вероятно ще трябва да остане под карантина в продължение на 14 дни след завръщането си.