Бащата на убития Андрей Монов пред Lupa.bg: Калпакчиев да каже защо пуснаха Полфрийман

Ексклузивно
17:16 - 19 Септември 2019
14370
Бащата на убития Андрей Монов пред Lupa.bg: Калпакчиев да каже защо пуснаха Полфрийман

Бащата на убития на 28 декември 2007 г. на пл. "Света Неделя" в София Андрей Монов поиска чрез Lupa.bg съдиите да кажат защо са освободили убиеца Джок Полфрийман. Христо Монов се закани още, че ще поиска магистратите да се избират пряко. 

Коментарът му дойде след новината, че съдът е освободил 12 години предсрочно от затвора касапина от Австралия. Тричленен съдебен състав разгледал жалбата на Полфрийман и установил, че са налице законовите основания за предсрочно условно освобождаване на осъдения.

Калин Калпакчиев

Убиецът излетя от килията 12 г. предсрочно с решение на скандалния шеф на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев. В съдебния състав, пуснал изверга, влизат още Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева.

Андрей Монов бе заклан от пияния австралиец

На 27 юли 2011 г. Върховният касационен съд /ВКС/ потвърди 20-годишната присъда на Джок Полфрийман. Австралийският гражданин беше осъден да изплати и 450 000 лева обезщетение, след като закла студента Андрей Монов.

Инцидентът стана на 28 декември 2007 г. в центъра на София. Полфрийман е признат за виновен и за опит за убийство на приятеля на Монов - Антоан Захариев. Мотивите на съдебния състав предстои да бъдат публикувани на сайта на съда.

"Не мога да коментирам защо са пуснали Джок Полфрийман, защото решение на съда не се коментира. Съветвам медиите да потърсите мнението на съдиите. Нека съдията Калин Калпакчиев да си каже мотивите. Когато той говори, тогава ще го коментирам.

Присъдата му според мен беше справедлива в своя минимум. Нека обаче този съдия, който смята, че колегите му не са били прави и го е освободил, да си каже защо го е направил. Не да се крият зад имунитет и високи заплати, които ние плащаме. Може пък да ни убеди, че е прав, а всички други са сгрешили. Утре, като го срещат по улицата, да му казва "браво", че е страхотен магистрат", коментира с ирония бащата на убития Андрей.

"Ако аз започна да се занимавам пак с политика, ще направя така, да има промяна - съдиите да се избират пряко, а не сега да не искат да говорят пред медиите", каза още Христо Монов, който е бивш депутат от БСП.