Батков изригна: Мъри искаше да завземе Левски чрез "София Запад"!

Народната любов замъгли съзнанието му, каза адвокатът, който е бивш собственик на "сините"

Спорт
12:30 - 02 Октомври 2024
2395
Батков изригна: Мъри искаше да завземе Левски чрез "София Запад"!

"Народната любов малко замъгли съзнанието на Стоилов. Бидейки най-добрият треньор, даже аз съм на заден план, макар че харчеха моите пари, моите организации и хватка. Така или иначе хората приемаха, че заслугата е на Стоилов. И след като се върна, отборът тръгна добре и Мъри реши, че може да узурпира целия Левски. Е, няма как да стане. И така тръгна разривът между него и Наско. Той се сгоди с тия момчетата от НКП и по-скоро "София Запад". Дори Фъргюсън не го е поискал това, извинявай. Да, той искаше да завземе клуба през тях. В което няма лошо, но аз не виждах как може да организира, да осигури финансирането и структурирането. Затова аз взех страната на Наско", призна Тодор Батков - бившият собственик и финансов благодетел на "сините".

"Време е да заровят томахавките. Ако трябва, аз ще посреднича, защото ние сме Отбора на народа", каза още в допълнение адвокатът.

"Какъв беше проблемът с Наско? Еми, той просто не идваше на "Герена". Неговата функция беше само за респект на играчите, с неговите слонски шеги, да играе джитбол, за да може Стоилов да държи съблекалнята. Но той не идваше със седмици.

Мъри каза, че не е моментът да се маха Наско. Оставих ги така, но ги предупредих, че този резил не може да продължава. Накрая не ми издържаха нервите, но не съм сбъркал, защото аз така помогнах и на Мъри. Имаше ефект на отрезвяването.

Една от големите тройки на Левски - Мъри, Батков и Наско

Виж къде стигна после. Аз нямам нищо против него. Горд съм, че имам заслуга той да стане треньор", каза още Батков.

"Мъри Стоилов е най-добрият треньор на Левски през този век, но аз също имам немалка заслуга за това. Когато трябваше да спре с футбола, аз лично отидох на стадиона и казах, че ще му направя бенефис и ще си получи заплатите. Аз го уредих да вземе лиценз за два месеца по ускорената процедура.

Говорих с професор Шишков, който даваше лицензите. Оказа се, че Стоилов не се беше явявал изобщо. После му помогнахме с Лапорта и Лъчо Танев да отиде в Барселона. След това да поеме един от юношеските национални отбори", разкри пред Канал 3 юристът.

"Април 2004-а, когато казах на Мъри Стоилов, че ще поеме Левски на мястото на Гочето и Жужо, той се просълзи. Казах му: "Мъри, недей да ми ревеш, иди вкъщи и помисли".

На другия ден той дойде и ми представи така наречената програма 2004-2007. И аз съм стоял винаги зад него. Желязно! Дори първата година, когато отборът не тръгна добре, помните с Беверен тия истории... Аз стиснах зъби, макар че не съм свикнал да губя.

И не съм му отказвал нищо. Заплати, допълнителни пари по секретен договор с мен, искане на футболисти... Всичко това беше много добре до 2007-ма, но тази история с финландците от Тампере много ме ядоса. Имахме блестящ сезон с дубъл. Бяхме купили играчи за над 3 милиона евро с парите от Шампионската лига. Другата част отидоха в стадиона, общежитието, а всеки от футболистите взе между 100 и 120 хиляди евро премия чисто.

Предната година аз реално от джоба си дадох същите премии и за Купата на УЕФА. Паднахме от ЦСКА ноември 2007-а, ако не се лъжа. Повиках Мъри и го попитах какво става. Бях им казал заедно със Сираков да дадат символично оставки, но те го направиха демонстративно, пред медии и така нататък. Извинявайте, но това е нагло поведение! Аз съм ги отглеждал, обгрижвал, хранил, поил и така нататък", каза Тодор Батков.